Znamo, znamo, lijepo je ispeći pržene krumpiriće, bili oni friško narezani ili izvađeni iz leda. Jednostavno, pomfrit ima ono nešto, neku privlačnost, no ipak, u većim količinama valjalo bi ga izbjegavati. To vam je teško? E onda je možda rješenje pribjeći zdravijim alternativama

Dakle, ako već odlučite skinuti kile ili samo se hraniti zdravije, bitno je smanjiti unos ugljikohidrata. Pomfrit upravo obiluje njima, pa iako niti jedno drugo povrće nema potpuno istu teksturu ili okus kao krumpir, možda vam se dovoljno svidi i neka od sljedećih predloženih jela.

Pomfrit od tikvica s parmezanom

Tikvice imaju puno manje ugljikohidrata od krumpira. Jedna srednja tikvica ima samo 4 grama ugljikohidrata, dok krumpir iste veličine ima 15 grama ugljikohidrata. Također su bez glutena i čine ukusan, zdrav međuobrok. Da biste ih napravili, tikvice premažite jajetom, pa ih uvaljajte u parmezan. Stavite u pećnicu oko 20 minuta, a zatim pospite s malo soli i crnog papra. Ostaje još samo odabrati umak po guštu i to je to!

Hrskave mahune

Pripremaju se na isti način kao iznad navedeni pomfrit od tikvica, samo umjesto tikvica idu mahune. Pecite ih dok ne postanu hrskave i imate alternativu za pomfrit s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata. Mahune imaju 3 grama ugljikohidrata u 100 grama, tako da ih možete jesti bez osjećaja krivnje do mile volje.

Čips od kelja

Iako nije baš zamjena za pomfrit, ovaj čips od kelja odlično zadovoljava želju za slanim koju općenito želimo ispuniti stvarima poput krumpirića i čipsa. Čips od kelja lako je napraviti u pećnici. Sve što trebate su listovi kelja, maslinovo ulje i sol. Sjajno je što kelj ima malo kalorija i ugljikohidrata, pa u njemu možete uživati kao u međuobroku u bilo kojem trenutku.

Avokado pomfrit

Ako volite avokado, svidjet će vam se ova alternativa. Kriške avokada premazane bademovim brašnom ili parmezanom i pržene na ulju. Rezultat je „grickalica“ ugodnog okusa koja je hrskava izvana, a kremasta iznutra. Avokado je krcat zdravim masnoćama, tako da se ovdje uopće ne morate ograničavati.

Batat

Ako vam se ne sviđaju gore navedene alternative s niskim udjelom ugljikohidrata kao zamjena za pomfrit od krumpira, predlažemo da jedete krumpiriće od slatkog krumpira umjesto da se vraćate na običan krumpir. Slatki krumpir ili batat zapravo ima otprilike istu količinu ugljikohidrata kao i bijeli krumpir, ali sadrži više vlakana, puno vitamina A i antioksidansa. Također ima niži glikemijski indeks od običnog krumpira, pa manje utječu na razinu šećera u krvi.

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +8 9. Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju