• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Puknute krafne: Recept za hrskavi francuski specijalitet pun slatke kreme

Choux tijesto, od kojeg se rade princes-krafne, kombinira se s drugom vrstom tijesta, koje se dodaje prije pečenja pa popuca u pećnici...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.01.2023 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Danilo - 1 Nedovoljno poznato, a zgodno Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu

Hrskave krafne, šminkerski (ili dotjerani) profiteroli neki su od nadimaka francuskog specijaliteta koji se naziva choux au craquelin, punjenog finom kremom.

Choux tijesto, od kojeg se rade i profiteroli, princes-krafne i ekleri, kuhano je tijesto, a craquelin je prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja pa popuca u pećnici i glavni je krivac za hrskavu notu. Za taj francuski specijalitet potrebno je i nešto truda, a želite li se s njim uhvatiti ukoštac, u nastavku je recept. 

Sastojci za choux au craquelin:

Craquelin:

115 g svjetlosmeđeg šećera
115 g maslaca
115 g brašna
1 prstohvat soli

Choux tijesto:

235 ml vode
84 g maslaca
8 šećera
1/4 žličice soli
128 g brašna
4 velika jaja (200 g)

Krema:

455 ml punomasnog mlijeka
1 mahuna vanilije
115 g šećera
30 g škrobnog brašna
1/8 žličice soli
70 g žumanjaka
30 g maslaca

Priprema choux au craquelina:

Krema

  1. Mahunu vanilije prepolovite i ostružite pa pomiješajte s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri pola sata poklopljeno. U veliku posudu ulijte hladnu vodu i ubacite kocke leda.
  2. Pomiješajte šećer, škrobno brašno i sol. Uzmite jaja direktno iz hladnjaka pa odvojite žumanjke i umiješajte ih tako da smjesa bude blijeda, glatka i flafasta, oko minute. Bjelanjke sačuvajte za omlet ili neko drugo jelo. Izvadite mahunu vanilije iz mlijeka pa ga ulijte u smjesu postupno uz neprestano miješanje.
  3. Smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se ne počne zgušnjavati, oko pet minuta. Kada se počnu pojavljivati mjehurići (napravite pauzu između miješanja da se pojave), kuhajte još točno minutu. Maknite s vatre i umiješajte komadiće maslaca.
  4. Procijedite kremu kroz sito i posudu odmah prekrijte plastičnom folijom. Prebacite u ledenu kupelj i hladite pola sata. Prebacite u hladnjak i hladite još dva sata. Prije dodavanja kreme miješajte je dok ne bude glatka.

Craquelin

  1. Maslac izrežite na komadiće veličine otprilike centimetra i ostavite neka omekša na oko 20 °C. Brašno prosijte. Pomiješajte smeđi šećer i maslac pa miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta, oko 3 minute.
  2. Dodajte brašno i sol i miješajte oko 2 minute dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Koristite li mikser, miješajte smeđi šećer i maslac srednjom brzinom dok ne postanu glatki i kremasti, oko 2 minute. Savitljivom lopaticom ostružite zdjelu i miješalicu. Dodajte brašno i sol, zatim tucite srednje niskom brzinom oko 2 minute dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  3. Rukama sjedinite tijesto u kuglu (bit će malo ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno). Stavite list papira za pečenje na radnu površinu i na njega rasporedite tijesto. Oblikujte tijesto u pravokutan oblik veličine otprilike 15 x 20 cm. Pokrijte drugim listom papira za pečenje. Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine otprilike 3 mm (otprilike 30 x 35 cm).
  4. Prebacite tijesto, zajedno s papirom za pečenje, u lim za pečenje i stavite u zamrzivač na oko 5 minuta ili 15 minuta u hladnjak. U međuvremenu obložite drugi lim za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka pa skinite gornji papir. Pomoću okruglog kalupa od 5 cm izrežite 18 okruglih oblika iz tijesta. Radeći brzo, premjestite ih na pripremljeni lim za pečenje u jednom sloju i vratite u zamrzivač. Ako je potrebno, olabavite ih od papira silikonskom lopaticom. Ostatke tijesta možete ponovno razvaljati, ohladiti i izrezati u nove krugove pa ih zamrznuti.

Choux

  1. Narežite maslac na kockice veličine malo više od centimetra, a zatim pomiješajte vodu, maslac, šećer i sol u lončiću. Na jakoj vatri kuhajte oko 2 minute dok se maslac posve ne otopi, odnosno dok ne počne ključati. Maknite s vatre i dodajte prosijano brašno. Miješajte tako da ne ostane grudica. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se tijesto ne zagrije na 80 °C. Tijesto će biti kompaktno.
  2. Prebacite ga u mikser i kada se ohladi na 62 stupnja, prestanite miksati kako se jaja ne bi skuhala. Umiješajte jedno po jedno jaje, najprije na nižoj brzini pa s vremenom ubrzajte. Sastružite tijesto sa stijenke posude pa sve izmiksajte na srednjoj brzini oko pet sekundi. Imajte na umu da je tijesto dobro koristiti što prije – ne bi trebalo stajati dulje od dva sata. Ako ga ne koristite odmah, prebacite ga u vrećicu koja se može zatvoriti ili poklopite plastičnom folijom.
  3. Namjestite rešetke za pećnicu tako da jedna bude u gornjem srednjem položaju, druga u donjem srednjem položaju i prethodno zagrijte pećnicu na 190 °C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Istisnite malu količinu tijesta ispod svakog kuta papira za pečenje kako bi se zalijepio i ostao na mjestu (tijesto djeluje kao ljepilo).

Pečenje i punjenje 

  1. Držeći napunjenu slastičarsku vrećicu pod kutom od 90 stupnjeva, ravnomjerno istisnite 9 okruglih oblika od 5 cm i ponovite s drugim limom. Svaki komad poklopite poklopcem od craquelin tijesta tako da bude paralelan s limom pa lagano poklopite.
  2. Stavite u zagrijanu pećnicu i nakon 20 minuta zamijenite limove i zaokrenite ih. Kada se tijesto napuhne i dobije zlatnosmeđu boju (ukupno oko 30 minuta) izvadite ih iz pećnice. Dok je tijesto još uvijek vruće, u sredinu svakog komada zabodite nož i izdubite tako da dobijete rupicu od oko 6 mm. Vratite limove sa slatkim pecivima u isključenu, ali još uvijek toplu pećnicu na oko pola sata. Zatim izvadite i ostavite 15 minuta da se ohladi do kraja.
  3. Jedan po jedan komad napunite kremom služeći se slastičarskom vrećicom – njezin vrh zabodite u rupu tijesta i punite ga sve dok krema ne počne izlaziti van. Obrišite višak i odmah poslužite.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

  • #Recepti
  • #francuski recepti
  • #europski recepti
  • #recept za francuske krafne
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
sretan kraj potrage
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Bolje ne!
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Mario Kovačević uveo veliku promjenu u svlačionicu Dinama
Zanimljivo
Mario Kovačević uveo novo pravilo u svlačionicu Dinama
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
sve
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Slatko-ljuta piletina
Za 20 minuta

Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

Slatko-ljuta piletina brzo je, sočno i mirisno jelo koje se fantastično slaže najobičnijom rižom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima Hrana i piće
    Za 15 minuta

    Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom

  • Piletina u vinu Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

  • Slatko-ljuta piletina Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close