Patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda Solanum. U svijetu postoji stotine različitih podvrsta patlidžana koje variraju po obliku, veličine i boji.

Ovo povrće ima odličan okus kada se pripremi na odgovarajući način. Nažalost, mnogi izbjegavaju pripremu patlidžana u strahu od kulinarskog neuspjeha.

Evo nekoliko savjeta s kojima će priprema patlidžana proteći bez ikakvih problema.

1. Narežite patlidžan na manje komade

Kuharski stručnjaci savjetuju da veće patlidžane narežete na manje komade kada ih želite termički obraditi. Na taj način osiguravate da će ispečeni komadi biti jednako termički obrađeni. Ovaj savjet ne vrijedi u receptima koji iziskuju pečenje patlidžana u komadu zbog priprema umaka poput baba ganuša.

Pohani patlidžan Hrana i piće Trik za hrskave "pohane" patlidžane koji se mogu napraviti sa samo 3 žlice ulja

2. Posolite ih prije prženja
Patlidžan je poželjno narezati na kriške debljine oko jednog centimetra te dobro posoliti. Sol će izvući višak vode (i gorčine) iz ploda. Uz to će„meso“ patlidžana očvrsnuti te vam olakšati termičku obradu, ali i apsorpciju drugih okusa. Iznimno je važno napraviti ovaj korak prije nego što planirate panirati komade patlidžana te ih ispeći u dubokom ulju ili u fritezi na vrući zrak.

3. Napravite dodatan prostor za začine
Patlidžan sjajno upija začine, a pogotovo ako ga pripremite za termičku obradu na odgovarajući način. Planirate li ispeći odrezak patlidžana u pećnici bez paniranja, poželjno je zarezati površinu patlidžana te dobro utrljati začinsku mješavinu u dobiveni prostor. Na taj način produbit ćete okus svakog zalogaja. Ne zaboravite dodati sol u jelo bez obzira kako pripremate patlidžan, jer ćete u suprotnom jesti bljutav obrok.

4. Dodajte malo po malo ulja
Nemojte patlidžane stavljati na tavu s mnogo ulja. Ovo je povrće prava mala spužva koja će upiti sve masnoće, pa će krajnji rezultat možda biti pretežak i premastan. Bolje je dodavati malo po malo ulja, nego sve odjednom. Također, ulje možete i premazati preko odrezanih komada patlidžana s kuhinjskom četkicom te staviti na tavu s neprianjajućim dnom te tako uštedjeti kalorije i dodane masnoće.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ponos Sicilije: Recept za caponatu - omiljeno ljetno jelo od tikvica i patlidžana

5. Obradite ga do kraja
Svjetski kuhari se slažu da nema ništa gore od napola kuhanog ili pečenog patlidžana. Važno je dobro termički ga obraditi do kraja. Kada zagrizete u patlidžan, plod ne bi trebao biti hrskav već mekan i pomalo kremast, ali ne i raskuhan.

Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za pripremu raznovrsnih jela s patlidžanom u glavnoj ulozi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju