Ime Radžastana, koji se nalazi na sjeverozapadu Indije, prevodi se kao „zemlja kraljevstava" zahvaljujući prekrasnim utvrdama po kojima je poznat. Glavni je i najveći grad Radžastana Jaipur, koji ima više od tri milijuna stanovnika. Na zapadu Radžastana je pustinja Thar, koja se proteže u susjedni Pakistan. Prema udaljenom, zapadnom rubu države okružen pustinjom stoji Zlatni grad Jaisalmer. Dvadeset katova utvrđenog Jaisalmera uzdiže se na brežuljku iz pijeska, poput zlatnog dvorca još od 12. stoljeća.

Četiri velebnih vrata i 99 kula čini ga posebnim, a zbog svoje važnosti ima počasno mjesto na popisu Svjetske baštine. UNESCO štiti velebnu građevinu izgrađenu od pustinjskog kamena, a cijene je i njezini stanovnici. Otprilike 800 godina nakon izgradnje ondje su se smjestili prvi stanari, a to im je bila nagrada za usluge koje su pružali kraljevima. Oko tri tisuće njihovih potomaka ostalo je ondje do danas. Neke od obitelji u tvrđavi žive više od 700 godina, a mnoge dijele prezime.

Jaisalmer Jaisalmer (Foto: Profimedia.hr)

Većinom se bave turističkim poslovima, kao što je organiziranje safarija i spavanje u kampovima pod zvijezdama, po kojem je i poznat taj dio pustinje. Radi se i u kafićima, restoranima i prodavaonicama s rukotvorinama. Vlasnici trgovina pozivaju prolaznike da kupe šarene turbane ili pak čarobne plahte koje vraćaju strast ljubavnim parovima. Dnevno Jaisalmer posjećuju tisuće turista na proputovanju Indijom, a neki se odluče ondje i prespavati kako bi bolje upoznali pulsirajući život u utvrdi koja bi mogla ispričati bezbrojne priče.

Špageti carbonara Hrana i piće Trik Jamieja Olivera za savršene špagete carbonara

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju