Lijepo je voljenoj osobi pokloniti butelju vrhunskog vina, ali iznenaditi nekoga vinom koje je staro dvadeset i više godina, e to je stvarno velik znak pažnje. Kako vjerojatno niste spremni odvojiti par tisuća eura za pothvat te vrste, imamo savršen plan za isto takav rođendanski poklon!

Kada prođete Varaždin i zaputite se prema slovenskoj granici, nakon kratke vožnje i mini prijelaza, dočekat će vas vinarija Jeruzalem Ormož. Ako vam i nije zatitrala misli samim imenom koje djeluje kao nogometni klub iz donjeg Izraela, njegove će vas etikete sigurno vratiti u prošlost i izmamiti osmijeh na lice. Pogotovo ako imate preko 40 godina. Iskustvo, povijest, priča, sve je to povezano uz ovu vinariju koja se danas okreće modernim i svježim vinima kojima osvaja Europu i svijet. No, nas je tijekom posjete zaintrigiralo nešto drugo, pa smo u ugodnom razgovoru s ljudima iz vinarije saznali sljedeće...

Koliko Jeruzalem Ormož proizvodi vrsta vina?

Jeruzalem Ormož ima tri osnovne linije proizvoda. Govorimo o nekih četrdesetak etiketa, od kojih posebno izdvajamo brendove za zapadno tržište pod imenom Puklavec&friends. U našim vinogradima imamo 16 sorti vina, od šipona, ponosa Prlekije (slovenska pokrajina između Drave i Mure gdje se nalazi i sama vinarija), sauvignona, sivi, bijeli i modri pinot, laški i rajnski rizling, traminac, žuti muškat, muškat ottonel, chardonnay... Naši vinogradi leže u vinorodnoj regiji Ljutomersko-Ormoških gorica, a od 1100 hektara koje obrađujemo, naših je 650. Zanimljivo je da 110 hektara pod lozom imamo – u Negotinu u Makedoniji.

Koliko godina postoji vinarija i od kada imate arhivu?

Vinarija je dio obiteljske tradicije Puklavec iz 1934, kada je Martin Puklavec postao direktor podruma. Sam podrum u Ormožu je sagrađen 1967. godine, kada je najmodernije opremljen. 2009. vinariju kupuje njegov sin Vladimir Puklavec, koji unatoč činjenici da je u Njemačkoj stvorio uspješnu karijeru, nije zaboravio svoja sela i vinograde.

Kojim se godinama ponosite u arhivi i kojim sortama?

U arhivi se čuva oko 250.000 boca vina, što nas stavlja među najveće arhivske podrume u regiji. Imamo vina iz gotovo svake godine između 1959. i 2008., a najzanimljivija boca u našem podrumu je svakako Sauvignon Blanc iz 1963., koji se smatra jednim od najboljih u povijesti.

Koliko košta neka boca iz, recimo, 2000. 1990. 1980...

Cijene detaljno pogledajte na našoj web stranici archivewines.com gdje imamo sustav za pretraživanje i obilježavanje od 1 do 5 zvjezdica, kao što možete vidjeti i je li vino preporučeno za daljnje starenje, ili je dostiglo fazu u kojoj je idealno za konzumaciju. Vina su u rasponu od 24 € do 1.500 €. Cijena za Sauvignon Blanc 1963., primjerice, iznosi 1.428 €. Najskuplja boca je Pinot Blanc godina 1959, cijena je 1566 €, a imamo još svega 105 boca. Označena je sa 5 zvjezdica, a životni vijek joj je još barem 30 godina.

Kako se arhivsko vino može kupiti i kakvi su načini dostave u Hrvatsku?

Arhivska vina mogu se naručiti na našoj web stranici ili putem info@archivewines.com archivewines.com, kao i u našem vinskom podrumu u Ormožu.

Što nam možete reći o prekrasnoj kušaonici vina (dobili smo i pizzu sa čvarcima !) i planovima za budućnost.

Moderno uređena kušaonica vam nudi mogućnost kupovine svih naših vina, kao i ugodno druženje uz degustaciju svakim danom od 8-16. sati. Za vođene degustacije i posjetu vinariji, morate se prethodno najaviti. Svoje goste koji žele probati slovensku domaću kuhinju - vodimo u obližnju restoraciju Malek opskrbljenu svim našim vinima.

U ovom trenutku mi smo najveći izvoznik vina u Sloveniji, pa nam je cilj u iduće dvije do tri godine prodavati od 8 do 10 milijuna boca vina na godišnjoj razini – od toga 70% na inozemnom tržištu. Ako ste odabrali arhivu koja vam odgovara, obavezno morate probati i neka naša vrhunska aktualna vina na koja smo najponosniji, poput Furminta i Sauvignona...

Pijemo bijeli pinot iz 1971., vrtimo čašu i mirišemo povijest. Vino koje je samo godinu dana starije od mene, 44 godine plemenite tekućine u nozdrvama i nepcu... Život je prekratak da se ne biste nagradili velikim vinima, još kad ih možete nabaviti na sat vremena vožnje od Zagreba – svakako se isplati posjetiti Ormož Jeruzalem. Već ovoga vikenda...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju