Gdje: Kućica restorana Time, Strossmayerov trg

Što: Sendvič od svinjske potrbušine
Sendvič od svinjske potrbušine koje se priprema po receptu Vida Nikolića prava je eksplozija odvažnih okusa. Naime, ovo sporo termički pripremljeno meso servira se u brioš pecivu s kimchijem, drskim Kansas City BBQ umakom, svježim čilijem i mladim lukom.
Cijena: 45 kuna

Gdje: Kućica Gin bar, Strossmayerov trg
Što: Crno i bijelo kuhano vino

Najbolje kuhano vino popili smo u kućici Gin bara na Fuliranju. Crno kuhano vino radi se od frankovke koje se kuha na laganoj temperaturi s jabukama, narančama i limunom, te se začinjava zvjezdastim anisom, klinčićem i cimetom u štapiću. Izvrsno je i bijelo kuhano vino koje se radi na isti način, ali od graševine. Savršene grijalice za tijelo kad temperature počnu padati ispod ništice.
Cijena: 13 kn

Gdje: Iće i piće, Klovićevi dvori
Što: Kava u kornetu

U điru po Adventu, kavu je najbolje popiti iz korneta. Ne brinite, ništa vam neće iscuriti iz ovog hrskavog tuljca. Unutrašnja strana korneta umače se u rastopljenu čokoladu i smrvljene lješnjake, što stvara zaštitni omotač za kavu. Potom se toči kava, a sve zajedno ukrašava se šlagom i čokoladnim mrvicama.
Cijena: 20 kuna

Kućica Maison de France, Trg bana Josipa Jelačića
Što: Namaz od rakovog mesa

Francuska kućica na glavnom zagrebačkom trgu spašava sve one kojima su dosadile kobasice, fritule i druga klasična adventska ponuda, ili ne jedu meso. Između ostalog, tu se jedu fine svježe kamenice iz Normandije, a nama se posebno svidio namaz od rakovog mesa posluženog na tankim kriškama francuskog kruha. Très bien!
Cijena: 20 kuna Apple pie fritula slastičarnice Time Apple pie fritula slastičarnice Time (Foto: Sandro Sklepić)

Gdje: Kućica restorana Time, Strossmayerov trg
Što: Apple pie fritula

Ljubitelji blagdanskih slastica svakako moraju isprobati najveću adventsku fritulu, koja stiže iz slastičarnice Time, odnosno s potpisom mlade slastičarske zvijezde Roberta Hromalića. Riječ je o svojevrsnoj varijaciji venecijanskih fritula koje su inače punjene kremom od vanilije, a u koje su dodane i pečene jabuke. Apple pie fritula izvana je hrskava, dok punjenje ima savršeni balans kiselih i slatkih okusa. Za prste polizati!
Cijena: 25 kn

Gdje: Kućica Erupcija užitka, Tomislavov trg
Što: Slane fritule sa sirom, špinatom i čilijem

Ako niste tip od slatkog, tu su i slane fritule. U ponudi kućice Erupcija užitka nalaze se fritule sa čvarcima i lukom, a redakciji Punkufera još se više svidjela kombinacija sa slanim sirom, špinatom i čilijem. Ovi mekani jastučići tijesta tope se u ustima te imaju suptilan okus ljutine u kojima će posebno uživati oni koji inače ne jedu začinjenu hranu.
Cijena: 18 kn  Slane fritule sa sirom, špinatom i čilijem Slane fritule sa sirom, špinatom i čilijem (Foto: Srđan Brajković)

Kućica Mason bar, Strossmayerov trg
Što: Istarska supa

Ljubitelji istarske kuhinje ne mogu zamisliti zimu bez supe. Iako se ovo jelo često pogrešno naziva juhom, riječ je zapravo o kombinaciji vina, maslinovog ulja i začina, u koji se moči kruh koji je prethodno zapečen na gradelama. Priznajemo, jelo ne izgleda osobito atraktivno posluženo u bijeloj kartonskoj čaši, ali ima izvrstan okus. Podsjeća nas na utješan zagrljaj voljene osobe u hladan prosinački dan.
Cijena: 18 kn

Zagorska hiža "Kod Rudeka“, Vranicanijeva poljana
Što: Vruća craft jabukovača

Tomislav Veseljak i Denis Perčić dva su entuzijasta iz Međimurja koji su počeli proizvoditi prvu craft jabukovaču. Pjenušavo vino od ovoga popularnog voća na Adventu se može popiti samo u Zagorskoj hiži Kod Rudeka, a riječ je o posebnom doživljaju ako se pije zagrijano te posluženo s nekoliko kriški jabuka. Živjeli!
Cijena: 18 kn

Kućica El Toro, Strossmayerov trg
Što: Churros

Zasladili smo se i latinoameričkim fritulama, kako se kod nas od milja zovu churrosi. Riječ je o slastici od prženog tijesta koje se posipava šećerom i cimetom te poslužuje uz čokoladni preljev. Ovaj hrskavi i sočni zalogaj možete isprobati samo u kućici El Tora.
Cijena: 25 kuna Latinoameričke fritule churros Latinoameričke fritule churros (Foto: Sandro Sklepić)

Kućica Milky, Gradec plato
Što: Vatreno kuhano vino

Ovo je jedino kuhano vino na Adventu koje se poslužuje u staklenoj šalici. To nije čudno kada je poznato da je riječ o piću sastavljenom od Badelova kuhanog vina koje se miješa sa Strohom koji ima 80 posto alkohola, te koje se potom pali. Ne samo da zapaljeno vino u staklenoj šalici izgleda fantastično već će vam dati i da zadržite šalicu nakon što ispijete ovaj topli alkoholni napitak.
Cijena: 25 kuna

SAVJET PLUS:
Kad smo već kod stvari koje ne smijete propustiti na Adventu, ne zaboravite zabilježiti svoje uspomene s najdražima. Hit na Fuliranju je Punkuferova kulisa za fotografiranje, u kojoj pitamo dragog Djeda Božićnjaka da definira što to znači biti dobar. Hm...

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju