Lasse Stolley sedamnaestogodišnjak je iz Njemačke koji se na prvi pogled nimalo ne razlikuje od svojih vršnjaka. Dok s ruksakom na leđima strpljivo čeka vlak, ništa na njemu ne odaje da živi sasvim neobičnim životom. Lasse je nomad, željeznički nomad, mogli bismo reći – i on već gotovo pune dvije godine živi u vlakovima.

15 puta oko svijeta - po Njemačkoj

U kolovozu 2022. godine napustio je obiteljsku kuću i njezinu udobnost, kupio godišnju kartu Deutsche Bahna za prvi razred i dosad nakupio kilometara otprilike kao da je 15 puta obišao svijet. Lasse je prošao naime više od 650 tisuća kilometara po Njemačkoj i još se nije zasitio takva načina života: "Moći odlučiti svaki dan kamo želim ići jednostavno je čudesno, to je sloboda“. Izjavio je.

Zahvaljujući godišnjoj karti za prvi razred, ima pristup salonima na kolodvorima u kojima se može oprati i oprati odjeću u umivaoniku, koja će se onda osušiti u vlaku dok spava. Tušira se na bazenu u blizini kolodvora, a već se toliko naviknuo spavati na sjedalima, da više i ne može zaspati u krevetu – nedostaje mu ljuljuškanje vlaka.

Život na tračnicama - ilustracija - 3 Život na tračnicama - ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Lasse nikada nije bio zaljubljen u vlakove, niti je ranije maštao o nomadskom životu. Jednostavno, dogodio mu se. Nakon završenog obaveznog školovanja zaposlio se kao developer u jednom startupu – ali njegov je život, sasvim slučajno i sasvim doslovno, odabrao neke svoje tračnice.

Kad život sjedne u svoje tračnice...

Kada je Lasse pogledao dokumentarac o čovjeku koji je živio u vlakovima, zaključio je da bi i on trebao pokušati. Roditelji su ga odgovarali od nauma, čak im se u početku i često vraćao na spavanje, ali onda su se Lasse i njegov ruksak od 30 litara u kojemu nosi sve potrebno za život – naučili na ovakav neobičan život. Lasse je čak u vlaku pronašao i djevojku - u salonu prve klase kolodvora u Kölnu.

Život na tračnicama - ilustracija - 4 Život na tračnicama - ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Najveći Lasseov životni trošak upravo je karta za vlak koju je s popustom platio malo manje pet tisuća i devetsto eura, a koliko će dugo ovako živjeti – ne zna ni sam. "Za sada se dobro zabavljam i svaki dan otkrivam nove stvari", komentirao je i dodao: "Volim što mogu jednostavno gledati kroz prozor, gledati pejsaž kako brzo prolazi... i istraživati svaki kutak Njemačke". Deutsche Bahn, međutim, do sada nije želio komentirati svog neobičnog "stanovnika".

Najduža vožnja vlakom na svijetu: Prijeđite pola planeta za samo tisuću eura Najduža vožnja vlakom na svijetu - 4 Najduža vožnja vlakom na svijetu - 3 Najduža vožnja vlakom na svijetu - 2 +0 Najduža vožnja vlakom na svijetu - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju