Stambena zgrada Ting1 dijeli mišljenja Šveđana otkako je izgrađena 2013. godine na obali Botnijskog zaljeva.

Protivnici modernizma nazivaju je najružnijom zgradom u švedskom gradu Örnsköldsviku i pokrajini Ångermanland. Drugi pak hvale njezinu inovativnu konstrukciju i zapanjujući dizajn.

Ting1 obuhvaća 11 katova, 51 stan i 78 isturenih staklenih balkona u jarkim bojama, a koji su smješteni iznad betonske trokatnice u neobrutalističkom stilu izgrađene 1967. godine.

I ne, ne postoji fizički kontakt između ta dva dijela zahvaljujući diskretno postavljenoj bazi u dvorištu stare zgrade suda, a na kojoj je izgrađen neboder.

Neboder je izgrađen iznad betonske zgrade suda iz 1967. godine Neboder je izgrađen iznad betonske zgrade suda iz 1967. godine (Foto: Shutterstock)

Izgleda poput koronavirusa

Dizajn zgrade odudara od europskih normi, a potpisuje ga hvaljeni švedski arhitekt Gert Wingårdh. Kolorističku inspiraciju za zgradu crpio je iz pikselizirane verzije slike ulja na platnu Ženski ples lokalnog umjetnika Bengta Lindströma.

Zbog ispupčena izgleda i jarkih boja lokalni stanovnici zgradu su nazvali lego kućom, a neki tvrde da ih podsjeća na koronavirus gledan pod povećalom mikroskopa.

Ting1 je izgrađen na energetski učinkovit način u središnjem dijelu Örnsköldsvika – otprilike desetak minuta pješice od željezničkog kolodvora.

I dok je fasadu moguće razgledati kad god poželite, da biste vidjeli unutrašnjost zgrade, morate biti stanar ili prijatelj nekoga tko u njoj živi.

Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova Whittier - 5 Whittier - 4 Whittier - 3 +1 Whittier - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju