Mount Marapi aktivni je vulkan na zapadu Sumatre u Indoneziji. Nalazi se u gorju Padang koje je dio Vatrenog prstena, seizmički vrlo aktivnog pojasa koji u obliku potkove okružuje Tihi ocean. Samo Indonezija ima čak 127 aktivnih vulkana.

Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 1 Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 1 (Foto: Profimedia / Adi Prima / Anadolu/ABACAPRESS.COM)

Mount Marapi visok je 2891 metar, a najstariji podaci o njegovim erupcijama sežu u zadnju četvrtinu 18. stoljeća. Najaktivniji je bio početkom 20. i opet početkom 21. stoljeća, iako se najpogubnija erupcija, koja je odnijela 60 života, dogodila 1979. godine.

Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 4 Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 4 (Foto: Profimedia / Adi Prima / Anadolu/ABACAPRESS.COM)

Zadnja velika erupcija dogodila se u prosincu prošle godine. U vrijeme erupcije na području vulkana nalazilo se 75 planinara, od kojih je većina na vrijeme evakuirana. Spasioci su pronašli tri žive osobe i 11 žrtava, dok je potraga za još 12 nestalih prekinuta iz sigurnosnih razloga.

Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 2 Iz vulkana Marapi u Indoneziji mjesecima se već dimi - 2 (Foto: Profimedia / Adi Prima / Anadolu/ABACAPRESS.COM)

Od prve erupcije 3. prosinca 2023. na snazi je zabrana pristupa vulkanu bliže od četiri i pol kilometra od kratera, a stanovnici naselja u podnožju raseljeni su jer se vulkan – ne smiruje. Od tada je erumpirao čak 326 puta, a svoju je ljutnju ponovno pokazao 15. lipnja izbacivši stup pepela koji je potom prekrio čitavu dolinu.

Najaktivniji vulkan u Europi: Divljakuša iz susjedstva na kojoj se možete i skijati Etna: najaktivniji vulkan u Europi - 6 Etna: najaktivniji vulkan u Europi - 5 Etna: najaktivniji vulkan u Europi - 4 +2 Etna: najaktivniji vulkan u Europi - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju