U središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, nedaleko od Visokog, otvoren je land art park inspiriran Van Goghovom "Zvjezdanom noći". Visočak Halim Zukić na 70 hektara velikoj površini u pet je godina sam napravio arboretum u kojem su korišteni isključivo prirodni materijali, a najveća je intervencija sadnja bilja i drveća.

Bosanska "Zvjezdana noć" nalazi se tek desetak kilometara od autoceste, ali u netaknutoj prirodi, što je Zukić poštovao za vrijeme radova na parku. Na ideju je došao promatrajući spiralne tragove traktorskih guma u zemlji koji su ga podsjetili na djelo koje je Van Gogh naslikao u sanatoriju 1889. godine.

Land i art

U ovom prirodnom amfiteatru bilje čini glavni dio instalacije, a uglavnom se radi o začinskom, aromatičnom i ljekovitom bilju poput kadulje, pelina i kamilice. Ono je posađeno da tvori krugove i spirale, a i boje prate predložak. Tako lavanda, najbrojnija biljka u parku, raste u šest nijansi plave i ljubičaste.

Park Park (Foto: Profimedia /Samir Jordamovic / Anadolu / ABACAPRESS.COM)

U parku su uređeni i putovi i čak 12 jezeraca koja se prirodno filtriraju. Jedno će biti kupalište, dok ostala pripadaju životinjama koje su se ondje zatekle ili se doselile, poput rijetkih turkmenistanskih konja pasmine Akhal-Teke.

Zukić je po okolnim selima otkupio i preselio stare autohtone kuće, pa i one obogaćuju kompleks svojom poviješću i oživljavaju lokalne priče. A u budućnosti bi park trebao dobiti i zone za piknik i rekreaciju, ugostiteljsku ponudu, umjetničku zonu i muzej.

Želja je vlasnika da postane mjesto na kojem će posjetitelji ostvariti kontakt s prirodom, ali i s umjetnošću. Između ostalog, planira ugostiti domaće i strane land art umjetnike koji bi na tom mjestu mogli postavljati svoje instalacije.

Jedan od najljepših u Sloveniji: Zeleni slap u kamenom amfiteatru doline Soče Slap Kozjak - 1 Slap Kozjak - 3 Slap Kozjak - 2 +0 Slap Kozjak - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju