Nikad dosta Italije. I kad mislite da ste vidjeli sve, nakon što ste posjetili Veneciju, Firencu, Milano, Rim i druge gradove, uvijek iz svega iznikne neki novi vrijedan posjete. Ovaj put izbor je pao na Trento, grad koji se smjestio u sjevernom dijelu zemlje, a u nastavku ćete se uvjeriti zašto i njega valja upisati na vaš šalabahter za sljedeće putovanje Italijom...

Grad je na hrvatskom poznat kao Trident, a ukoliko ste bili redovni i slušali na satu povijesti, možda se prisjetite crkvenih sabora koji su tamo održavani. Naime, upravo ovdje održani su slavni tridentski koncili u sada već pradavnom – 16. stoljeću. No, pustimo na trenutak povijest i fokusirajmo se na ono što ovaj grad od 150 tisuća duša nudi danas, a vi razmislite je li sljedećih 7 razloga dovoljno dobro da ga posjetite!

Dvorac Buoncosiglio

Fascinantni dvorac služio je nekad kao dom vladara Trenta i regije, a različitom izgledu dvorca svakako je doprinijelo i to što je nadograđivan kroz godine. Unutar njega ćete nači prekrasne freske, kao i oslikane zidove, a iz dvorišta pogled puca na okolne planine. Naravno, moguće je i razgledavanje uz vodiča, pa ako volite ideju da vas netko provede dvorcem, samo naprijed.

Katedrala u Trentu

Smještena u samom srcu grada, katedrala je izgrađena još u 11. stoljeću, no u 14. stoljeću je obnovljena i preuređena, te je postala bogatija za mnoge freske. Kasnije je ponovno nadograđivana, te je postala bogatija za dvije gotičke kule.

Ulica Belanzani

Kreće od katedrale, a jedna je od glavnih ulica starog grada koju odlikuje fina arhitektura i veliki izbor trgovina i dobrih restorana. Kad spomenemo arhitekturu, ovdje ponajprije mislimo na mnoge zgrade iz 15. i 16. stoljeća koje su ukrašene freskama iz tog doba, tako da, hodajući ovom ulicom, imati ćete osjećaj kako ste promijenili stoljeće.

Muzej znanosti

Kad u svijetu arhitekture kažete ime Renzo Piano, automatski nastane – poštovanje. E pa, ovaj talijanski arhitekt svjetskog glasa projektirao je spomenuti muzej. Smješten na obalama rijeke Adige, do muzeja se prošećete za 20 – ak minuta iz centra. Nakon što mu se jedno vrijeme divite izvana, unutra vas čekaju još bolje stvari. Izložbe su mahom interaktivne, tako da će posjet itekako biti zanimljiv i djeci.

Muzej aeronautike

E pa ako će djeca voljeti miuzej znanosti, što tek onda reći za ovaj? Doduše, muzej aeronautike nećete pronaći u samom gradu, već u zračnoj luci, ali s obzirom da autom od grada do tamo treba 15 minuta, ako ga baš želite posjetiti, to nije veliki problem. Ovdje se nalaze avioni iz raznih razdoblja, a možete vidjeti kako sportske, tako i vojne.

Jezero Garda

Trento se smjestio otprilike sat vremena od jezera Garda, najvećeg talijanskog jezera koje je suviše lijepo da ga se ne bi obišlo. Na jezeru su moguće razne sportske aktivnosti, a ako baš i niste neki sportski tip, uvijek možete uživati u posjeti nekom od malih gradova na obali ili odlasku u zabavni park Gardaland.

Selo Mezzano

Još jedna stvar koju valja posjetiti a ne nalazi se u samom gradu, već 40 – ak minuta vožnje autom jest i selo Mezzano. Ono je dom za cca 1500 duša, nalazi se u Dolomitima, a čim dođete ovdje i vidite svo zelenilo koje okružuje selo, osjetiti ćete potpuni zen. Uokolo se nalaze brojne pješačke staze koje prolaze planinama i šumama, tako da je Mezzano idealno mjesto iz kojeg možete krenuti u istraživanje prirodnih ljepota.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju