Kako se približavaju zimskom solsticiju dani postaju sve kraći, a potom se polako produljuju. Zbog toga se taj dan naziva najkraćim danom u godini, odnosno zimskim ekstremom.

Datum zimskog solsticija varira od godine do godine i pada između 20. i 23. prosinca, a najčešće 21. i 22. Razlog tome je tropska godina, odnosno sunčana ili astronomska godina – vrijeme između dva uzastopna prolaska Sunca kroz zamišljene točke proljetne ravnodnevice na nebu.

Uvijek u isto doba dana

Budući da je sunčeva godina kraća od kalendarske idući solsticij koji će pasti na 20. prosinca očekuje se tek 2080., a naredni, 23. prosinca pričekat ćemo do 2303.

Ne samo da se zimski solsticij pojavljuje na specifični datum, nego i u uvijek jednako doba dana – trenutak kada je Sjeverni pol najudaljeniji od Sunca. Ove godine će to biti u 4:19 po univerzalnom vremenu, odnosno UTC-u. Bez obzira na koordinate na kojima živimo, zimski solsticij se pojavljuje uvijek u isto vrijeme.

Drevni rituali

Nestajanje sunčeve svjetlosti je ujedno i početak opasnosti koje donosi zima, poput gladi i hladnoće zbog čega se za najkraći dan u godini vežu rituali koji bi drevnim narodima osigurali snagu i nadu u povratak sunca.

U prošlosti ljudi nisu mogli sa sigurnošću znati da će se sunce vratiti, zbog čega su prinosili žrtve bogovima i prirodi kako bi ponovno došli dani ispunjeni svjetlosti i toplinom. U mnogim drevnim kulturama taj dan se slavi kao ponovno rođenje.

Upravo se najstarije svečanosti i proslave vežu za zimski i ljetni solsticij, dane kada je dan najkraći, odnosno najdulji. Skandinavci i Germani su tradicionalno palili trupce, a druidska se svečanost naziva Alban Arthan, odnosno Arturovo svjetlo i simbolično odbacuju stvari koje im više ne trebaju.

Susret čovjeka i Mjeseca

Najkraći dan u godini veže se za važna otkrića. 1620. hodočasnici su pristigli u Plymouth, gdje je osnovana prva stalna engleska kolonija u Sjevernoj Americi. Na isti dan 1898. Pierre i Marie Curie su otkrili radij te otvorili vrata nuklearnom dobu. Važan datum je i 21. 12. 1968., kada je Apollo 8 lansiran na mjesec. Posada je odletjela u mjesečevu orbitu prvi put u povijesti, ali bez slijetanja. Bio je to najbliži susret čovjeka i Mjeseca.

Popularna destinacija

Kako u vrijeme ljetnog, tako i u vrijeme zimskog solsticija Stonehenge je popularna destinacija. Svake zime na tisuće turista stiže u Englesku kako bi proslavili „rođenje“ Sunca nedaleko od Salisburyja. Posjetitelji obučeni kao druidi i čarobnice ritualno pjevaju i plešu te dočekuju izlazak sunca.

Zla noć

Neke religije podrazumijevaju da na zimski solsticij zemljom lutaju zli duhovi te se ohrabruju ljude da veći dio noći ostanu budni, razgovaraju i druže se kako ne bi privlačili zlo.

U moderno doba mnogo je blagdana diljem svijeta baš u vrijeme oko zimskog solsticija. Kod Indijanaca to je praznik Chumash, u Iranu se obilježava Yalda, Kinezi imaju Dong Zhi a Židovi praznik slobode i svjetlosti, Hanuku.

7 stvari koje niste znali o europskom gradu u kojem se od 19 do 21 sat besplatno jede Milano - 5 Milano - 4 Milano - 2 +1 Milano - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju