Finci obožavaju provoditi vrijeme u prirodi bez obzira na temperature, meteorološke (ne)prilike i količinu padalina. Volite li plivati? Skijati? Ljubitelj ste lova i ribolova? Ili uživate u skupljanju šumskih gljiva i bobičastog voća? U ovoj nordijskoj državi naći ćete priliku za neku zanimljivu aktivnost na otvorenom u svakom godišnjem dobu.

U ranu jesen tu je ruska. Ruska je finska riječ za jesensko lišće, ali i proces transformacije zelenila u različite nijanse crvene, žute, ljubičaste i smeđe boje.

Postoje dvije vrste ruske – puuruska i maaruska. U finskom jeziku puu označava drveće, pa se puuruska odnosi na promjenu boje lišća na stablima. S obzirom da maa znači zemlju na finskom, maaruska obuhvaća zapanjujuće promjene grmova i raznog bilja u jesen.

Da biste uživali u spektakularnim prizorima jesenskog ruha, ne morate potrošiti ni lipe. Dovoljno je odšetati u prvu šumu i uživati u okruženju. U Finskoj je taj užitak još veći jer ruska traje svega nekoliko tjedana. Idilični koloritni krajolik – a pogotovo na sjeveru zemlje – vrlo brzo prekrit će snježni prekrivač. Baš zato, Finci uživaju u ruskoj punim plućima dok god to mogu.

U ovom prirodnom fenomenu može se može uživati u cijeloj zemlji, a pogotovo na sjeveru zemlje u Laponiji koja je postala standardna destinacija za odmor Fincima u ranu jesen. Obično je riječ o aktivnom odmoru koje je ispunjeno pješačenjem, planinarenjem, vožnjom bicikla i kanua uz predivnu jesensku kulisu.

Povrh svega, mnogi tvrde da je jesen u finskoj Laponiji idealno vrijeme za opažanje polarne svjetlosti jer je nebo u ovo doba godina čišće. Lokalno stanovništvo se slojevito odjene, pripremi kakav topli napitak te uputi u divljinu kako bi uživali u miru, tišini i zapanjujućoj igri svjetlosti na nebu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju