Padel je sport koji spaja elemente tenisa i squasha, a obožavaju ga milijuni ljudi diljem svijeta. Izmislio ga je 1969. godine meksički biznismen Enrique Corcuera – i to iz nužde.

U dvorište njegove kuće u Acapulcu, naime, nije stao teniski teren pa je dimenzije malo prilagodio i utisnuo teren među zidove. Manje, zatvoreno igralište podsjećalo je na kavez za skvoš, pa je trebalo prilagoditi i igru i opremu, a u pravilima nalazimo i sličnosti s tim sportom, naravno, uz tenis.

Sport za sve

Novi sport, izmišljen kao kućna razonoda za obitelj, prijatelje i poslovne partnere, ubrzo je međutim postao poznat u čitavom Meksiku, a ubrzo se proširio i u Španjolsku pa čitavom latinskom Amerikom, a posebno je popularan u Argentini koja je danas svjetsko središte padela s milijunima igrača i uspješnom natjecateljskom scenom.

Padel - 3 Padel - 3 (Foto: Shutterstock)

“Padel”, odnosno reket, manji je od teniskog, a umjesto žica ima ploču s rupama. Teren za padel pravokutnog je oblika, dimenzija 10 x 20 metara i ograđen staklenim zidovima ili metalnom ogradom. Igra se na umjetnoj travi ili na betonu.

Padel se može igrati u zatvorenom ili na otvorenom, igra se u parovima, bodovanje je identično kao u tenisu, a mečevi su brzi i dinamični. Kako ga je lako naučiti, a pritom je manje fizički naporan od tenisa, našao je poklonike raznih profila i u čitavom svijetu.

Međunarodna padel federacija (FIP) osnovana je 1991., a u posljednje vrijeme popularnost mu raste na Bliskom istoku i u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatski padel savez osnovan je 2017. godine i član je European Padel Association i spomenutog FIP-a. U zadnjih nekoliko godina padel je kod nas otkrilo tisuće ljudi, o čemu svjedoči i podatak da se klubovi i dvorane otvaraju diljem zemlje.

Trenirati i igrati možete u desetak centara i dvorana u Hrvatskoj: u Umag Padel Centeru, Padel Clubu Dalmatia u Stobreču i Zadru, Padel Bjelovaru, Padel Centru Split, u sportskom centar Stars u Samoboru, Padel klubu 'Padel.hr' u Zagreb i Casi de padel u Sesvetama gdje će se krajem mjeseca održati regionalni turnir Padel turnir Sesvete.

Vinarija Cmrečnjak: Međimurska oaza za sve ljubitelje dobre kapljice Vinarija Cmrečnjak - 4 Vinarija Cmrečnjak - 3 Vinarija Cmrečnjak - 1 +0 Vinarija Cmrečnjak - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju