Španjolska se ovoga ljeta borila s jednom od najvećih suša. Iako je izazovno ljeto prouzročilo probleme za brojne stanovnike ruralne Španjolske, jedna neočekivana pojava oduševila je arheologe.

Kada se voda povukla u rezervoaru Valdecanas na rijeci Tajo u pokrajini Caceres na istoku Španjolske, razotkriven je krug pretpovijesnog kamenja.

Iako je ovo mjesto poznato kao Dolmen Guadalperala ili blago Guadalperala, mnogi su ga zbog njegova izgleda proglasili španjolskim Stonehengeom. Vjeruje se da krug od nekoliko desetaka uspravljenih megalitskih kamenja datira u peto tisućljeće prije Krista.

"Ovo je iznenađenje, rijetka je to prilika da mu se može pristupiti", rekao je tada arheolog Enrique Cedilo s madridskog sveučilišta Complutense. On je jedan od stručnjaka koji se požurio istražiti španjolski Stonehenge prije nego što ga voda ponovo prekrije.

Izranjanje monolitskog kamenja iz vode privuklo je arheologe, ali i brojne turiste Izranjanje monolitskog kamenja iz vode privuklo je arheologe, ali i brojne turiste (Foto: Afp)

Arheolozi se trude što više toga naučiti o kamenju, ali ga i zaštititi od propadanja. Voda je, naime, već izbrisala brojne crteže uklesane na njemu.

Okomito postavljeno kamenje prvi put je otkrio njemački arheolog Hugo Obermaier još 1926. godine. Ljudski ostaci koji su pronađeni u blizini doveli su do pretpostavke kako je Dolmen Guadalperala zapravo grobnica.

Neki stručnjaci vjeruju da je u pitanju ipak mjesto religijskog štovanja.

Zbog akcija lokalnih vlasti kamenje je poplavljeno 1963. godine. Od tada se španjolski Stonehenge uslijed velikih vrućina i suša ukazao pet puta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju