San Francisco, kulturno središte sjeverne Kalifornije, oduvijek je bio sinonim grada koji živi po svom. To je mjesto gdje su kuće obojane u viktorijanskom stilu pastelnim nijansama ili pak duginim bojama, a stanovnici jednom godišnje navuku kostime slanine ili jednoroga pa trče na utrci Bay to Breakers.

Progresivan i nekomformistički grad posljednjih desetljeća se muči sa sve većim cijenama stanarina, zbog poplave tehnoloških stručnjaka koji se doseljavaju u blizinu Silicijske doline zbog kojih se traži kvadrat više. Nedostatak stambenog prostora i sulude cijene jedan su od glavnih razloga za to što umjetnici (kojih u San Franciscu ne nedostaje) traže nove adrese, a beskućnika je sve više.

San Francisco San Francisco (Foto: Shutterstock)

Od boemštine i jazz umjetnika u pedesetim godinama prošlog stoljeća, do hipija i homoseksualaca koji su se borili za svoja prava nešto kasnije, San Francisco je oduvijek imao snažan osjećaj liberalizma, tolerancije i progresivnosti. I doista, ondje možete vidjeti stvari koje ne postoje nigdje drugdje na svijetu.

Od Burning Mana, genijalnog festivala slobodnih umjetnika koji se 1986. rodio na plaži Baker (da bi se pet godina kasnije preselio u Nevadu) pa sve do Velike godišnje borbe jastucima za Valentinovo ili pridea, za koji kažu da je jedan od najboljih na svijetu, San Francisco je doista jedinstveno mjesto. Ogroman trud je uložen u očuvanje i promicanje kulture, a rezultat su brojni muzeji i umjetnički centri. Grad je omiljen i zbog ulične umjetnosti koja se može vidjeti na svakom koraku.

San Francisco San Francisco (Foto: Unsplash)

Najveća koncentracija uličnih murala nalazi se u četvrti Mission, a po cijelom gradu nalaze se murali, freske i mozaici. Svoj trag ondje je ostavio i čuveni meksički umjetnik Diego Rivera. San Francisco živi i kada zađe sunce, u barovima uz cestu, brojnim restoranima, klubovima s elektronskom glazbom koji su otvoreni do jutra.

Iako utrka za novcem i napretkom polako, ali sigurno mijenja sliku grada, ali pojedinci se trude sačuvati njegovu suštinu – pa makar i otvaranjem kafića u kojima se zabranjuje korištenje prijenosnih računala vikendom kako bi se potaknula komunikacija među ljudima. U svakom slučaju, ako ste oduvijek htjeli upoznati grad slobode, učinite to prije nego što ga "napredak" promijeni...   

Povratni letovi za 30 eura iz Budimpešte: Zašto je sada pravo vrijeme i što vidjeti u misterioznoj Saudijskoj Arabiji? Saudijska Arabija - 4 Saudijska Arabija Saudijska Arabija - 5 +13 Centar za znanstvena otkrića i inovacije Ilmi, Rijad - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju