Italija je mnogima omiljena destinacija ne samo za ljetovanje već i za putovanja tijekom cijele godine. Tradicija i kultura tamo su gotovo na svakom koraku, a ono na što smo mi naišli nešto je što Talijani već dugo uspješno skrivaju od drugih, a sami tamo često odlaze.

Na svijetu postoji mnoštvo utvrda, dvoraca, zidina i drugih divota koje su se savršeno uklopile u prirodu, a nas je privukao skriveni samostan Santa Maria dell’Isola, koji se nalazi u Tropeji na zapadnoj obali južne Italije.

Mjesto nudi dosta toga, no posebno se ističe i izdiže iznad mora na velikom kamenu koji strši iz mora upravo taj skriveni samostan. Uskim je nasipom povezan s kopnom, što znači da ga možete posjetiti.

Povijest nam govori da je na ovom mjestu prva sakralna građevina postojala još u 4. stoljeću, no kako je to područje na kojem su česti potresi razlog zbog kojeg se događaju katastrofe, današnji izgled duguje mnogim obnovama nakon mnogobrojnih oštećenja uzrokovanih silom prirode.

Sam kamen na kojem je izgrađen samostan nalazi se na obali Tirenskog mora koju Talijani još nazivaju i Obalom bogova. Područje je to u kojem lako možete vidjeti kako se krajolik mijenjao tijekom godina, a nekad je mjesto bilo dostupno samo brodom jer je nasip kojim se prilazi izgrađen u novije doba.

Samostan posjećuju i mnogi hodočasnici kako bi vidjeli bizantski portret Djevice Marije iz 12. stoljeća. Uz njega se veže priča o ukazanju 1638. godine kada se Djevica Marija ukazala biskupu u Kalabriji i upozorila ga na potres. Biskup je prenio poruku stanovnicima kako bi izbjegli katastrofu koja se 27. ožujka te godine zaista i dogodila.

Do samog samostana morat ćete se popeti stepenicama koje su uklesane u kamenu još 1810. godine, a najprije će vas oduševiti zapanjujući pogled na okolicu. Nemojte se iznenaditi kad vam prilikom penjanja stepenicama uz liticu kraj nogu potrči pokoji gušter, ipak je to njihovo prirodno stanište.

Kad stignete na vrh, uživati možete u pogledima na vrt koji se nalazi sa stražnje strane crkve, a pogled će vam pucati i na obližnju plažu i na sam grad. Ako pak imate dovoljno sreće, s visine možete za vedra vremena vidjeti čak i aktivni vulkan Stromboli.

Sama crkva dobro je održavana, pa možete uživati u povijesnim prizorima, a obvezno pogledajte i tri vjerska drvena kipa koja se nalaze na oltaru iz 18. stoljeća. Oko unutrašnjosti crkve nalaze se dijelovi srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika Maestra di Mileta, kipara iz 14. stoljeća.

Posjet samoj crkvi je besplatan, a želite li uživati u vrtovima, trebat ćete izdvojiti svega 2 eura. Uživajte u ovom skrivenom, a toliko prekrasnom kutku Italije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju