U Prestonu u Lancashireu u Engleskoj, tridesetak kilometara sjevernije od Liverpoola i Manchestera, nalazi se Samlesbury Hall, imanje ljupkog izgleda i duge, zanimljive povijesti. Danas ga možete unajmiti za privatna događanja i proslave, uživati u klasičnom engleskom čaju ili ponudi domaće kuhinje u restoranu, posjetiti neko od brojnih umjetničkih događanja ili jednostavno – doći u vođeni obilazak i saznati nešto više o ovoj markantnoj crnoj starici.

Imanje Samlesbury Hall često je krcato turistima i ljudima željnim misterije i intrige, što i nije čudno jer je riječ o "najukletijoj kući na sjeverozapadu Engleske", a znamo da su duhovi svakodnevna pojava - pogotovo u britanskim selima, pa ovaj naslov i nije mala stvar.

Šarm starine

Samlesbury Hall izgrađen je u 14. stoljeću na mjestu zdanja koje su Škoti uništili u svome Velikom napadu 1322. godine. Dao ga je izgraditi Gilbert de Southworth kao dom svojoj obitelji, a njegovi su nasljednici tu i živjeli do početka 17. stoljeća. Kuća je nakon Southworthovih mijenjala i vlasnike i namjene, pa je između ostaloga bila i javna kuća i djevojački internat (ne istovremeno), a od 1925. godine njome upravlja posebno u tu svrhu osnovana zaklada, Samlesbury Hall Trust.

Samlesbury Hall poznat je po svojoj prekrasnoj arhitekturi i šarmu. Stoljeća kojima je svjedočio pokazuju se u mješavini arhitektonskih stilova, a najstariji dio građevine, onaj iz 14. stoljeća, još je uvijek vidljiv unatoč kasnijim preinakama i nadogradnjama.

Najposebnije na kući njezina je crno-bijela opalata, karakteristična za srednjovjekovnu arhitekturu Tudora. Kuću okružuju slikoviti vrtovi i uredno pokošeni travnjaci i uopće, bilo bi to krasno mjesto za uživanje u pravom britanskom čaju bez brige na pameti – da se ovdje ne događaju neobične stvari. Od sumnjivih zvukova i sjena do neobjašnjivih udaraca u glavu ili tek nelagodnog osjećaja: o Samlesbury Hallu ne može se ispričati potpuna priča bez spomena onog po čemu je najpoznatiji – paranormalnim aktivnostima.

Lov na duhove i vafli

Naime, kućom i okućnicom (a navodno čak i do obližnje autobusne stanice) i dan-danas šeće Bijela dama, kako je nazvan duh Dorothy Southworth, mlade djevojke koja se zaljubila u pogrešnog, pa su njega njezinu ubili, a ona je sama umrla od slomljenog srca.

Ali Dorothy nije jedini duh u Samlesbury Hallu. Viđa se i duh svećenika kojeg su navodno ubili vojnici i odrubili mu glavu. Legenda kaže da se svećenikova krv nije dala oprati s drvenog poda u prostoriji u kojoj je ubijen, pa čak i kada je promijenjen parket – ona je ponovno nastavila izbijati, a mrlja se vidi sve do danas.

Duhove Samlesbury Halla danas možete susresti u organiziranom turističkom obilasku nazvanom "lovom na duhove", a za one kojima treba još adrenalina u povijesti, mogu naučiti ponešto i o Samlesburyjskim vješticama koje su prije četiristo i koju godinu nepravedno optužene, a tužila ih je unučica jedne od njih na nagovor lokalnog svećenika.

U suvenirnici Samlesbury Halla tičarije čuvaju uspomene na zanimljive priče iz povijesti ovog imanja, pune spletki i čaranja, a posjetitelji se od lova na duhove mogu odmoriti i "glampirajući", a okrijepu će naći u lokalčiću, uz čaj i vafle, koji nosi ime nesretne Dottie. Eto kako se radi "duhovni" turizam.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju