Bočica pijeska s plaže koju ćete ponijeti kući s odmora na Sardiniji čini se kao zgodan suvenir koji će vas podsjećati na divno ljeto, no problem je u tomu što gotovo svim turistima isto na umu.

Sardinija, poznata po svojim prekrasnim plažama, teško se nosi s učinkom turizma na okoliš i ignoriranjem upozorenja da se plaže ostavljaju netaknutima. Stoga se odlučila na stroge mjere prema onima koji sa sobom odluče ponijeti i najmanju količinu pijeska ili školjaka.

Ako ih otkriju, 'krijumčari' mogu biti kažnjeni globama od 500 do 3000 eura (od cca 3500 do 22 tisuće kuna), a to se nedavno dogodilo ekipi uhvaćenoj na jednom sardinijskom aerodromu s četiri kilograma pijeska s različitih plaža.

Svi do jednog kažnjeni su maksimalnom globom, objavile su vlasti i objasnile da sardinijske plaže svake godine trpe nepopravljivu štetu zbog toga što "turisti bez imalo poštovanja sa sobom odnose pijesak, kamenje i školjke".

Vlasti na Sardiniji ozbiljno shvaćaju pravila na nekim plažama. Na plaži Spiaggia della Pelosa, jednoj od najljepših u Europi, turisti ispod ručnika moraju imati slamnatu prostirku i moraju poštovati strogu zabranu pušenja.

Usto je na plaži ograničen broj posjetitelja i naplaćuje se ulaz.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju