Irsko jezero Lough Key ima oko trideset raštrkanih otočića, ali jedan od njih izaziva osobitu pozornost zbog nestvarne ljepote. Castle Island dužine od oko deset kilometara u okrugu Roscommon, otprilike tri kilometra sjeveroistočno od grada Boyle krasi ruševni dvorac McDermott's.

Dvorac datira iz 12. stoljeća, a nakon što a je udario grom, izgorio je do temelja. Dvorac je bio obnovljen, ali je u međuvremenu ponovno propao. Iako je u lošem stanju, irski nacionalni spomenik bi se u pravim rukama mogao obnoviti u spektakularnu građevinu.

Priča o usamljenom dvorcu na otočiću nema sretan kraj. Prema lokalnoj legendi djevojka Una, kći bogataša i vlasnika otoka McDermotta, zaljubila se u mladića iz nižeg staleža. Kako bi spriječio njihovu ljubav otac je zabranio djevojci da napusti otok. Mladić je odlučio otplivati na otok do Une, ali na putu ga je snašla tragedija i utopio se. Una je od tuge također stradala, a navodno je s obitelji pokopana na otoku.

Dvorac je inače otvoren za posjete, ali je trenutno zbog pandemije zatvoren. Osim Castle Islanda ljubitelji prirode posjećuju i obližnji Lough Key park na obali sa slikovitim šuma i zelenilom te pogledom na jezero.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju