Na otoku Pollepel na rijeci Hudson, koji većina ipak naziva Bannermanovim otokom, osamdesetak kilometara sjevernije od New Yorka, jedino što se može vidjeti ruševni je dvorac koji svojim nazubljenim kulama neodoljivo podsjeća na srednjovjekovne škotske dvorce. Na ovome mjestu, naravno, nema veze ni sa Škotima, ni sa srednjim vijekom, zapravo u vezi s njime nema baš ništa aristokratskog. Osim nekadašnjeg izgleda.

Organizatori turističkih tura vole ga opisivati kao otok tragedija i katastrofa, što argumentiraju indijanskom drevnom legendom koja kaže da je otok opsjednut zlim duhovima, ali i s nekoliko tragičnih crtica iz novije povijesti. U svakom slučaju, vjerovali u duhove i prokletstava ili ne, morat ćemo se složiti da je ovaj otočić nekada bio jedno od najopasnijih mjesta u New Yorku.

Krvavi novac

Dvorac je sagradio Frank Bannerman VI., škotski domoljub i trgovac željezom koji je stigao u Ameriku 1854. godine. Obogatio se prodajom ostatka vojne opreme i oružja nakon Španjolsko-američkog rata, ali nova poslovna niša zahtijevala je i odgovarajuće skladište – iz očitih razloga oružje, municiju i eksploziv nije mogao držati usred New Yorka.

Otok na Hudsonu kupio je 1900., a sljedeće godine počeo je graditi arsenal. Uz dvorac-skladište, na vrhu otoka otoku je sagradio i manji dvorac kao rezidenciju. Golemo zdanje nadahnuto škotskom srednjovjekovnom arhitekturom jasno se vidi s obale što je Bannerman iskoristio - kao reklamu za posao. Na zidove dvorca stajalo je velikim slovima "Bannermanov otočki arsenal".

Nezapamćena eksplozija

Godine 1920., dvije godine nakon Bannermanove smrti ogromnom eksplozijom skladišta počela su loša vremena i za firmu i obitelj, a trideset godina kasnije, nakon što je u ogromnoj oluji potonuo trajekt za otok Pollepel, na njega se više nitko nije vratio. Otok je prodan, kupila ga je država New York 1967., a niti dvije godine kasnije još jedan požar uništio je sve što vrijeme i prvi požar nisu.

Devedestih je osnovana zaklada čiji se volonteri brinu za otok i okoliš ruševnog dvorca te organiziraju turističke obilaske otoka. Tura uključuje vođeni posjet ruševinama dvorca i vrtovima, kao Bannermanovoj i rezidenciji. Na otoku se priređuju i brojna događanja, od vjenčanja i večera, do kazališta na otvorenome i filmskih večeri. Naravno, hororaca.

Mjesto koje ne smijete preskočiti kad ste na Siciliji: Selo i dvorac uklesani u stijenu i - zaustavljeni u vremenu Sperlinga, Sicilija - 1 Sperlinga, Sicilija - 15 Sperlinga, Sicilija - 14 +12 Sperlinga, Sicilija - 13

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju