Starija od egipatskih piramida i Stonehengea, "Kuća mrtvih" u Irskoj nalazi se oko 50 kilometara sjeverno od Dublina. Newgrange (Sí an Bhrú) jedna je od najposjećenijih lokacija u Irskoj, a smjestila se na brežuljku kraj rijeke Boyne. Sagrađena je prije više od 5200 godina, ali otkrivena je tek krajem 17. stoljeća kada su na nju posve slučajno nabasali poljoprivrednici.

Arheolozi su osim kostiju i pronađenih predmeta naišli na neobično otkriće i zaključili kako je ta okrugla grobnica imala astrološku, ceremonijalnu i vjersku važnost. Svake godine za lijepog vremena u vrijeme zimskog solsticija grobnicu obasja sunčeva svjetlost kroz otvor na zidu i nakon 17 minuta svjetla ponovno nastaje tama.

Taj svjetlosni fenomen nije rezultat slučajnosti, već znanja i vještine ljudi koji su gradili grobnicu. Da biste uživo vidjeli svjetlosnu predstavu, potrebno je zaigrati lutriju i nadati se ulaznici, no navala je velika, svake se godine prijavljuju deseci tisuća ljudi.

Na raspolaganju je samo 60 ulaznica koje izvlače lokalni školarci, a svaki dobitnik može povesti jednu osobu prema želji s kojom će prisustvovati fenomenu od 18. do 23. prosinca i ugledati svjetlo kako se probija kroz tunel. Nažalost, ni ulaznica nije garancija da ćete vidjeti svjetlosni show – u slučaju magle, kiše ili naoblake sunčeve zrake neće se probiti do gledatelja u grobnici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju