Iako postoje različiti dobro poznati zakoni koje treba razmotriti dok ste u Dubaiju i okolnim Emiratima, neka manje poznata ograničenja UAE često se zanemaruju. Od Dubaija do Abu Dhabija, ovo su neki od najčudnijih zakona i pravila zbog kojih možete biti uhićeni, kažnjeni ili deportirani iz zemlje...

Psovanje na WhatsAppu 

Psovanje u javnosti potpuno je zabranjeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s tim da je korištenje engleske riječi "fuck" zločin, jer "sramoti čast ili skromnost" osobe, prema članku 373. Kaznenog zakona UAE.

Za psovanje je predviđena kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna do 10.000 dirhama (oko 18.300 kuna). Pokazivanje srednjeg prsta, što se smatra "nepristojnom gestom" koja narušava "žrtvin ponos, privatnost i/ili skromnost", rezultirat će deportacijom.

To se također odnosi i na vašu mrežnu aktivnost; korištenjem psovki u porukama WhatsAppa ili na bilo kojoj društvenoj mreži ili platformi za razmjenu poruka krše se kibernetički zakoni UAE. To uključuje slanje emojija gore spomenutih nepristojnih gesta. Možete se suočiti s novčanom kaznom do 250.000 dirhama (gotovo pola milijuna kuna), zatvorskom kaznom ili deportacijom.

Provjeravati nečiji telefon

U UAE je protuzakonito "zadirati u privatnost druge osobe" korištenjem računalnih mreža ili društvenih medija. To može dovesti do minimalne kazne zatvora od šest mjeseci i novčane kazne od 100.000 do 500.000 dirhama (između 180 tisuća i gotovo milijun kuna).

Jelo ili piće u javnom prijevozu

Potpuno je zabranjeno jesti i piti u svim oblicima javnog prijevoza i njihovim postajama, od metroa i autobusa do pješačkih prijelaza. Ako vas uhvate u konzumiranju hrane i pića, vaš novčanik može biti lakši za 100 dirhama (oko 180 kuna).

Konzumirati hranu koja sadrži mak

Sjemenke maka su izvor opijuma i zabranjena su tvar u UAE. Biti uhvaćen u posjedu maka predstavlja ozbiljno kršenje zakona i za posljedicu ima zatvorsku kaznu.


Korištenje VPN-a

Prema zakonima UAE o kibernetičkom kriminalu, korisnici VPN-a mogu se suočiti s kaznama u rasponu od 500.000 do 2 milijuna dirhama ako "koriste lažnu IP adresu ili adresu treće strane na bilo koji drugi način u svrhu počinjenja zločin ili sprječavanje njegovog otkrivanja”. Dakle, bez obzira pokušavate li pristupiti ograničenoj ili blokiranoj stranici ili preuzimate materijal zaštićen autorskim pravima, riskirate veliku kaznu.

Imati prljav auto

Uz česte pješčane oluje u UAE, pomislili biste da će vam biti oprošteno što imate prašnjav automobil. Međutim, smatra se da prljavi automobili "narušavaju imidž grada i javno zdravlje". Kao rezultat toga, oni se rutinski kontroliraju, a vlasnicima se izriču novčane kazne i naknade od 3.000 dirhama (5,5 tisuća kuna). Iako vas nepranje automobila može dovesti u ozbiljne probleme, tako može i "nepravilno" pranje automobila. Zabranjeno vam je pranje automobila u stambenim područjima ili zapošljavanje radnika da peru vaš automobil. Stoga, svoj automobil morate odvesti do odgovarajućih objekata, poput onih na benzinskim postajama i parkiralištima trgovačkih centara.

Fotografiranje ljudi bez dopuštenja

Ovo je vrlo ozbiljan prekršaj koji je zatekao mnoge ljude u prošlosti. UAE su vrlo strogi u pogledu očuvanja privatnosti pojedinaca, a fotografiranje nekoga bez njihovog znanja ili pristanka shvaća se vrlo ozbiljno. To se dodatno pogoršava ako ove slike objavite na platformama društvenih medija. Prema zakonima o kibernetičkom kriminalu, možete dobiti novčanu kaznu do 500.000 dirhama (gotovo milijun kuna) i šest mjeseci zatvora za to djelo.

Stvaranje i širenje glasina

Vjerojatno najdvosmislenije kazneno djelo na ovom popisu, sve što se protumači kao glasina kažnjivo je prema zakonu UAE. Ogovaranje, osobito na društvenim mrežama, može rezultirati kaznom od tri godine zatvora i novčanom kaznom do milijun dirhama (nešto manje od 2 milijuna kuna). U namjeri da se obračunaju s onima koji "oštećuju društveni mir i javni red" i predstavljaju prijetnju "nacionalnom miru", UAE imaju vrlo stroge zakone o širenju vijesti na internetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju