U tijeku je i zadnja faza gradnje spektakularnog visećeg mosta Canakkale 1915. Kada se i službeno otvori za promet u ožujku 2022. godine, on će biti najduži viseći most na svijetu i najduži most u Turskoj.

Njegov najveći raspon između dva pilona maksimalne visine 318 metara protezat će se na 2023 metra, što je 32 metra duže od trenutnog rekordera – visećeg mosta Akashi Kaikyo u Japanu. Njegova sveukupna dužina, pak, trebala bi biti 3563 metra.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 516 metara divote: Otvara se najduži viseći most za pješake na svijetu

Canakkale 1915 ime je dobio prema istoimenoj pokrajini na sjeverozapadu Turske u kojoj se nalazi, ali i prema godini u kojoj se održala važna bitka kod Galipolja. Nazivaju ga još i dardanelski most jer će premošćivati taj morski tjesnac, odnosno spajati dva kontinenta – Europu i Aziju.

Most će biti dio 321 kilometara duge autoceste Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir, koja će povezivati Istočnu Traciju i Anatoliju.

Slika nije dostupna Putovanja Usudite li se stati na Vražji most? Pogled je spektakularan, ali izaziva i vrtoglavicu

Otvaranje mosta predviđeno je za 18. ožujka 2022. godine, odnosno točno pet godina nakon što je kamen temeljac postavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju