Kada prvi puta dođete na Vratnik i bacite pogled na Jadransko more i hrvatske otoke s ovog planinskog prijevoja na Velebitu koje povezuje Žutu Lokvu i Senj, ostat ćete bez teksta. Ljepotu koja vas očekuje na 698 metara nadmorske visine teško je opisati, a mnogi će je pokušati ovjekovječiti barem jednom fotografijom (za društvene mreže).

Jedina stvar koja može pokvariti dojam istoimeni je motel koji se nalazi na ovome prijevoju, a danas zjapi prazan.

Motel Vratnik je devastiran Motel Vratnik je devastiran (Foto: Romeo Ibrišević)

Motel Vratnik izgrađen je sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća uz makadamski planinski put koji vodi na Zavižan. Imao je deset dvokrevetnih soba, terase s prekrasnim pogledom na okolicu i restoran u kojem su se održavale brojne proslave – od dočeka novih godina, preko svadbi do rođendanskih tuluma.

Ovaj senjski dragulj posjećivalo je domaće stanovništvo, ali i turisti željni odmora u divnoj prirodi – te je bio pun tijekom cijele godine. Nažalost, već dugi niz godinama ne radi, zapušten je i kvari idiličnu sliku na Vratniku.

Prozori su polupani na motelu Prozori su polupani na motelu (Foto: Romeo Ibrišević)

Iako je motel prodan prije nekoliko godina i trebao je biti obnovljen, to se još uvijek nije dogodilo. A posla uistinu ima. Motel je u potpunosti devastiran. Prozori i namještaj su razbijeni, zidovi oronuli, a pročelje ispisano grafitima. Povrh svega, ispred motela nalazi se mnoštvo smeća.

"Jedina stvar koja je ostala lijepa u ovom motelu jest spektakularni pogled na otok Krk i grad Senj," kaže nam naš fotografski suradnik Romeo Ibrišević koji pored njega često prolazi.

Pogled iz motela Vratnik Pogled iz motela Vratnik (Foto: Romeo Ibrišević)

Što je ostalo od motela Vratnik, pogledajte na njegovim fotografijama u galeriji na početku teksta.

Gdje planine ljube more: Oaza za odmor i odlična startna točka za izlete u najljepše dijelove Hrvatske +0 Paklenica - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju