Kao što rekosmo: svi smo spomenuli njegovo ime barem jednom u životu, no malo tko je razmislio o doslovnom značenju tj. prijevodu njegova imena – Manchester.

Da, sad kad razmislimo, zvuči kao grad ljudskih prsa. Pomalo neobično, no ništa manje neobično od podatka da je njegov današnji naziv samo razvijenija verzija imena koje je originalno došlo od njegovih brdašaca koja podsjećaju na ženske grudi.

Sve je počelo dolaskom Rimljana na područje današnje Velike Britanije. Kako bi lakše izvršili napad na lokalno keltsko pleme Brigantes, Rimljani su u 1. stoljeću ovdje podignuli utvrdu zvanu Mamucium (ponegdje zapisano i kao Mancunium). Njeno ime doslovno je značilo: mjesto na brdu nalik grudima.

U 11. stoljeću stižu anglo-saksonska plemena koja su tvrđavi promijenila ime u Mameceastre. Ovo proizlazi iz riječi „ceaster“, koja označava rimski grad. Neki će reći kako je ime grada zapravo poteklo od stare keltske riječi za majku, kao reference na božicu rijeka koja je ovdje bila štovana.

Kako god bilo, s vremenom je ime evoluiralo u Manchester koje pak ponovno asocira na – ljudske grudi. Ako grad u budućnosti opet bude mijenjao ime, biti će to zanimljivo vidjeti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju