Bilo na kotačima ili čvrsto uzemljene, kuće koje broje oko 45 kvadrata ili manje posljednjih godina postaju sve popularnije. Nepopravljivi avanturisti koji kuću-putujuću žele sa sobom odvesti na kampiranje mogu odabrati dom na kotačima, a za komadić zemlje s obradivom površinom traže se "nepokretne".

Popularnost kuća koje dolaze u dijelovima preko internetskih prodavaonica počele je rasti nakon krize 2007. godine, a osim onih kojima treba jeftino rješenje kupuju ih i zaljubljenici u prirodu ili minimalisti koji se ne žele gubiti u prekomjernim kvadratima.

I jedne i druge se mogu kupiti online, primjerice na Amazonu, a nakon dostave dijelova jedino što trebate je – sastaviti je u iskoristivu cjelinu. Kako bi sve radilo kako spada i ne bi bilo nezgoda, struju i ostale detalje bolje je ostaviti profesionalcima.

Uradi sam kolibe na Amazonu se mogu pronaći već od oko 13 tisuća kuna, nešto veće kućice za 35 tisuća kuna, a cijene nešto ozbiljnijih kuća se penju i za cifru veću od 130 tisuća kuna, prenosi Business Insider

Za postavljanje manjih primjeraka je navodno sasvim dovoljno dva do tri dana i dva para ruku. Osim truda utrošenog na spajanje dijelova, potrebno je i nešto vremena dok se ne pronađe kuća koja se može dostaviti u Hrvatsku ili pronaći neku drugu varijantu kako bi novi dom sretno stigao na željenu adresu.