Malo se gradova na svijetu može pohvaliti kanalizacijom koja služi kao turistička atrakcija. Jedan od njih je Toronto čiji podzemni svijet budi maštu i izaziva divljenje. Staro, ali dobro održavano podzemlje s visokim stropovima budi asocijacije na savršeni bijeg pljačkaša banaka, a lako je zamisliti i grupu Nindža kornjača kako harače širokim hodnicima.

Kanalizacijska mreža u Torontu više nalikuju mokrim tunelima podzemne željeznice nego koritima otpadnih voda. Upravo je zbog toga podzemlje postalo meta avanturista koji žele istražiti što se zbiva u mračnim prolazima, iako je ulaz zabranjen bez posebnih dopuštenja. Razlog tome je rizik od poplava i otrovnih kanalizacijskih plinova. Svaki ogranak kanalizacijskog sustava ima svoju priču.

Primjerice, Garrison Creek koji prolazi ispod zapadnog kraja grada, okrugao poput pneumatske cijevi, nekoć je bila potok. U kasnim 1800-ima, nakon što je potok postao prenatrpan otpadom, gradske vlasti su ga odlučile zatrpati. 

Odvod za oborinske vode, Gargantua također plijeni pozornost svojom veličinom - betonske cijevi koje se protežu na više od četiri metra u promjeru čine slikovit prizor. Ispresijecan rešetkama i klimavim cijevima postavljenima prije otprilike pedeset godina, Gargantua itekako može biti opasno mjesto za šetnju, osobito ako u mraku naiđete na bujicu šikljajuće vode.

Da je Toronto grad koji zbrinjavanje otpada shvaća ozbiljno, svjedoči i postrojenje za čišćenje kanalizacije, nazvano "Palača pročišćavanja", gdje završava sav sadržaj ovih intrigantnih tunela. 

 

  Gdje je trava zelenija: 10 stvari koje vjerojatno niste znali o Irskoj Irska - 3 Irska - 1 +0 Irska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju