Kaledonski kanal plovni je kanal u sjevernoj Škotskoj koji povezuje Inverness i Fort William, odnosno istočnu i zapadnu obalu. Plovni put nastao otvorenjem kanala 1822. i spaja niz jezera, uključujući i najpoznatije škotsko jezero Loch Ness, a sam kanal dulji je od 30 kilometara i funkcionira zahvaljujući sustavu od 29 ustava.

(Pre)skup pothvat

Iako mu je predviđan ogroman promet jer se njegovom izgradnjom više ne bi trebala obilaziti čitava zapadna Škotska, to se zapravo nikada nije ostvarilo. Prije svega izgradnja je bila dugotrajna – trajala je 17 godina, bila je izuzetno skupa i zahtjevna. Iako je je u projektu već bila određena minimalna dubina gaza, izgrađen je plići, pa od njega kada je napokon otvoren i nije bilo velike koristi.

Samo tridesetak godina nakon velikog i neuspješnog otvorenja, napravljena je rekonstrukcija između 1844. i 1847. godine pa je kanal produbljen kako je i izvorno bilo predviđeno. Ali u međuvremenu su jedrenjake zamijenili parobrodi kojima i nije bio toliki problem obilaziti Škotsku kao jedrenjacima, u čije je vrijeme kanal projektiran i građen.

Usprkos promašenoj primarnoj funkciji, kanal je danas omiljeno rekreacijsko odredište. Posjećujete li Škotsku na nekoliko dana, Kaledonski kanal dobra je međustanica dok istražujete jezera Loch Lochy, Loch Oich i Loch Ness. U blizini je i Ben Nevis, najpoznatiji vrh Škotskog gorja, koji privlači penjače i planinare iz cijelog svijeta.

Turizam spašava stvar

Danas možete unajmljenom brodicom preploviti Kaledonski kanal, ali postoje i brojni turistički aranžmani koji vam nude i čitav odmor na teglenicama, pa ovaj čudesan spoj prirode i inženjerstva devetnaestog stoljeća možete promatrati iz prvoga reda.

Bez obzira za koju se varijantu odlučite, ono što nikako ne biste smjeli propustiti je Neptunovo stepenište sjeverno od Fort Williama, koje je bez sumnje najimpresivniji pojedinačni inženjerski podvig na Kanalu. "Stepenište" zapravo čini osam ustava koje postepeno podižu plovila za dvadeset metara, pa se na ovome mjestu zapravo najočitije vidi kako zapravo funkcionira kanal.

Još jedno mjesto s kojega je pravi doživljaj promatrati princip rada Kaledonskog kanala je Fort Augustus, mjesto na kojemu prevodnice spuštaju brodice u Loch Nessa. U ovoj se tvrđavi nalazi i centar za posjetitelje, Centar baštine kaledonskog kanala, u kojemu možete saznati sve detalje o povijesti i radu ovog impresivnog dizala za plovila.

Većina turista fascinantne ustave Kaledonskog kanala obilazi na svojoj ruti Great Glen Way, jednoj od najpoznatijih škotskih biciklističkih i pješačkih trasa, pa ako se spremate upoznavati škotske ljepote, planirajte i koji sat za fascinantno kanalsko inženjerstvo, posebnost čitavog ujedinjenog Kraljevstva.

Čudesni europski otoci: Neobično mjesto na kojem možete isprobati najkraći komercijalni let i istražiti mistična sela Orkney - 2 Orkney - 3 Orkney - 4 +1 Orkney - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju