Vjerojatno će većina nas kod kuće ili na poslu danas "skuhati" nešto u mikrovalnoj pećnici. I to je sasvim normalno, ali ako se pitate kako je zapravo počela njihova mikrovalna priča, mogli biste se iznenaditi odgovorima koji slijede. 

Slučajnost koja je sve promijenila

Priča o mikrovalnoj pećnici počinje u laboratoriju tijekom Drugog svjetskog rata. Američki inženjer Percy Spencer, zaposlen u tvrtki Raytheon, koja je radila na razvoju radara, sasvim je slučajno otkrio čarobnu sposobnost mikrovalova. Dok je radio na radaru, Spencer je primijetio kako mu se čokoladica u džepu počela topiti zbog blizine radarske opreme. Zaintrigiran, počeo je eksperimentirati te je otkrio da mikrovalovi mogu brzo zagrijavati hranu. Tako je 1945. godine započeo razvoj prvih mikrovalnih pećnica, koje su tada bile veličine hladnjaka.

Prve mikrovalne pećnice

Prva komercijalna mikrovalna pećnica, nazvana Radarange, na tržište je stigla 1947. godine. Ipak, ta verzija bila je nepraktična za kućanstva – bila je prevelika i preskupa za prosječnog potrošača, pa su je uglavnom koristili restorani i veliki komercijalni objekti.

Na današnji dan, 25. listopada, 1955. godine predstavljen je model RL-1, koji je bio namijenjen isključivo za kućnu upotrebu. Revolucionarni RL-1 koštao je 1295 dolara (što bi danas iznosilo oko 15.000 dolara), a samo su 34 komada napravljena u prvoj godini proizvodnje, što je serija gotovo jednaka skupocjenim sportskim automobilima. Taj model proizvodio se deset godina i za to vrijeme kupilo ga je samo 1396 ljudi. 

Ljudi su od nemoći skakali kroz prozore: Dan kada je Amerika povukla svijet u "veliku depresiju" Crni četvrtak - krah njujorške burze 1929. - 5 Crni četvrtak - krah njujorške burze 1929. - 4 Crni četvrtak - krah njujorške burze 1929. - 3 +1 Crni četvrtak - krah njujorške burze 1929. - 1

Pravi bum mikrovalnih pećnica dogodio se 1970-ih, kada su zbog tehnoloških inovacija postale pristupačnije i sigurnije za upotrebu u kućanstvima. U tom razdoblju mikrovalne su pećnice počele osvajati svijet, a ubrzo su postale nezamjenjive zbog svoje jednostavnosti i brzine.

Mikrovalna pećnica kao kućni heroj

Danas je teško zamisliti kuhinju bez mikrovalne pećnice. Iako je u početku bila viđena kao uređaj namijenjen isključivo podgrijavanju hrane, tijekom godina njena funkcionalnost se proširila. Mikrovalne pećnice danas se koriste i za pripremu jela, od kuhanja povrća do pečenja kolača. Naravno, s povećanjem popularnosti pojavile su se i brojne zablude o pravilnoj upotrebi mikrovalnih.

Ako želite saznati koje su najčešće greške koje radimo s mikrovalnim pećnicama, pogledajte naš vodič.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju