Mali, pastelno plavi avion koji izgleda kao da je zalutao nad Mađarskom i sletio među drveće ravno iz neke dječje bajke ili crtića, nije fotošopa niti halucinacija. Jedinstvena letjelica Jet House zapravo je kućica napravljena prema ideji djevojčice Lujzi koja obožava avione, putovanja i sve što ima veze s time. Iako izgleda kao igračka, pomno dizajnirana sićušna kuća je potpuno funkcionalna za stanovanje, odmor i uživanje u prekrasnoj prirodi koja je okružuje.

Nastala je zajedničkim snagama arhitektonske tvrtke sa sjedištem u Budimpešti, Hello Wood, koja iza sebe ima brojne uspješne projekte - od kućica do odmarališta, a svaka od njih plijeni pozornost vanjskim izgledom, kao i interijerom. No Jet House je prvo ostvarenje dječje fantazije kojom se mađarska firma može pohvaliti. Kućica za igru u kojoj bi se Lujzi mogla družiti s prijateljima.

Jet House Jet House (Foto: Zsuzsa Darab)

Cilj dizajnera, šireći njezinu viziju, bio je napraviti kućicu koja će u kasnijoj fazi postati mjesto za odmor: krila aviona tvore prostrane terase, a kratke stepenice s „aerodroma“ vode do ulaznih vrata. Retro avionski ugođaj interijera postignut je zaobljenim oblicima i drvenim elementima. Mala kuhinja, kupaonica, ugradbeni radni stol i klupa, kao i krevet, smješteni su u kabini.

„Rado smo prihvatili neobičan zadatak. Kao arhitektu, bilo je inspirativno dizajnirati strukturu koja mora biti simpatična. Također je bio izazov ugraditi tradicionalne arhitektonske elemente u skulpturalni oblik, kao što su hidroizolacija i toplinska izolacija", rekao je Tamás Fülöp, projektni arhitekt Jet Housea.

Kućica prema zamisli djevojčice uskoro će se moći i unajmiti, kada će se objaviti i ostali detalji o smještaju. Do tada, naiđete li na neobični avion u mađarskoj županiji Zala, nedaleko od Hrvatske, nemojte zvati vatrogasce – sve je okej.

Najmanji naseljeni otok na svijetu na koji stane samo jedna kuća i drvo Just Room Enough otok, SAD - 3 Just Room Enough otok, SAD - 2 +0 Just Room Enough otok, SAD - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju