Japanski vlakovi Shinkansen, supermoderni, superbrzi i supertočni, najčešće su prijevozno sredstvo u toj dalekoistočnoj zemlji, dok ostatku svijeta izgledaju kao da su stigli iz daleke budućnosti i hitaju u još dalju budućnost svojom maksimalnom brzinom od 320 km/h.

I dok mi iz zemalja nonšalantnih željezničkih prijevoznika u nevjerici tu i tamo pročitamo kako se vlakovođe (samo)kažnjavaju i kondukteri kleče pred putnicima u znak isprike zbog kašnjenja od jedva jedne minute, Japanci, koji to od njih i očekuju, ipak će jednom vlaku oprostiti i kašnjenje od ponekad čak i tri ili četiri minute.

Vožnja kao odredište

Da, Japanci vole superbrze vlakove, ali sve su popularniji i oni – i za naše pojmove - spori. Stvarno spori, s prosječnom brzinom od oko 10 km/h. Japanci su iz svoje budućnosti shvatili da im život prolazi brzo poput Shinkansena i da ne stignu uživati u životu, u trenutku, u panoramama koje se mijenjaju dok putuju vlakom.

Vlak Resort Shirakami, koji prati slikovitu obalu sjevernog Tohokua, naziva se Veselim vlakom i više je odredište nego prijevozno sredstvo. Njime se vozite isključivo radi doživljaja, uživanja u krajoliku koje je pojačano brojnim sadržajima koja ovaj vlak nudi. Sva vaša osjetila zaokupit će lokalnom muzikom i delicijama poput sakea, lokalnog soka od jabuke Hirosaki i čipsa od batata, umjetninama i tradicionalnim rukotvorinama…

Čak su i sjedala podesiva kako bi vam bilo udobno i kako vam baš ništa ne bi pokvarilo veličanstveni pogled na obale Tohokua i planinski lanac Shirakami Sanchi. Vlak ima i naratora koji vas vodi kroz vožnju i zaustavlja se na 15 minuta kako bi se putnici mogli prošetati, udahnuti morski zrak i dati ljepotama prirode vrijeme koje zaslužuju.

Hrana, tradicija i sake

Tematski vlakovi sve su češći u Japanu i svima im je zajedničko da veliku važnost pridaju regionalnoj revitalizaciji. Tsugaru Tetsudo sezonski je zimski vlak koji tijekom vožnje kuha i prodaje tradicionalne sušene lignje, Japan Rail Kyushu's Aru Ressha, desertni vlak, vozi od Hakate do Yufuina, Koshino Shu Kura toči sake za vožnje prefekturom Niigata, a Tohoku Emotion, koji vozi uz obalu Sanriku svojevrsna je pokretna galerija zanatske tradicije regija kojim prolazi. 

Japanski vlakovi za razgledavanje voze vas kroz Japan koji pomalo nestaje: Japan bez ludnice i gužve, bez turista i high-tech uređaja, bez nebodera i neonskih reklama koje zaklanjaju nebo. Stari, jednostavni Japan u kojem je dopušteno (malo) zakasniti i kojim se morate kretati polako da biste ga živjeli i doživjeli. 

Autoceste prolaze kroz nebodere, a restorani služe hranu iz konzerve: 7 zanimljivosti koje možda niste znali o Japanu Japan je zemlja sa stotinjak aktivnih vulkana Tokio je najnaseljeniji grad na svijetu Na tržnici Toyosu aukcije ribe su svakodnevna pojava +0 Kroz neboder Gate Tower u Osaki prolazi autocesta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju