Zamislite se u vremenu u kojem su građani sve svoje pritužbe anonimno pisali i ostavljali u za to predviđene kamene "kutije". Država bi svaku pročitala i pokušala riješiti bez potrebe za masovnim protestima. Dobrodošli u renesansnu Veneciju!

Kutije bocche di leone ili, u prijevodu, „lavlja usta“ nalazile su se po cijelom gradu, od Duždeve palače do okruga Dorsoduro. Na svakoj je bila izrezbarena glava krilatog lava, simbola Venecije s otvorenim ustima u koja su se ubacivale rukom pisane poruke. Najstarija od njih datira iz 1618. i dan danas je odlično očuvana.

Poruke su se uglavnom odnosile na poreze, prijevare na tržnici, smeće u kanalima i svađe oko trgovine. Ovakav način komunikacije s vlastima nije jedinstven za Veneciju - u to su doba mnoge druge europske države u pravnom sustavu imale mjesto za anonimne pritužbe građana, takozvane inkvizicijske aktivnosti.

Ono zbog čega su venecijske „kutije“ bile posebno učinkovite je to što se pritužbe nisu smjele koristiti za osobne svađe nego su smjele bit upućene samo institucijama i službenim osobama.

Iako su se uvažavale anonimne poruke, prednost su imale one koje su bile potpisane. Uslijedila bi istraga i prikupljanje dokaza te naposljetku izricanje kazne bilo za optužitelja ili optuženika.

S padom Mletačke republike i dolaskom Napoleona na vlast, Senat je bio prisiljen abdicirati. U tom periodu mnoga „lavlja usta“ su uništena. Kako je cijeli grad 1987. proglašen UNESCO - ovom svjetskom baštinom, podigla se svijest o važnosti očuvanja venecijanske kulture i arhitekture.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju