Kanarsko otočje nisu samo goli vulkanski krajolici kakvi se mogu vidjeti na Fuerteventuri i Lanzaroteu – La Gomera, o kojoj smo pisali ovdje, i La Palma zelene su oaze idealne za istraživanje prirode, bilo pješice ili na biciklu. La Palma je peti najveći otok na Kanarima i najudaljeniji od afričkog kopna.

S oko 40 posto zelenila, najšumovitiji je otok i zato se naziva i Isla Verde (Zeleni otok) ili Isla Bonita (Lijepi otok). Kako je do La Palme nešto kompliciranije doći s popularne Gran Canarije i Tenerifea, pošteđena je masovnog turizma.

Planine i vulkani La Palme nude brojne prekrasne planinarske ture, a samo dolazak i pogled na krajolike budi adrenalin. Ako na raspolaganju nemate auto ili motor, dobro je znati da autobusi uglavnom voze svakih sat-dva. Budući da većina autobusnih linija ide preko Santa Cruza i Los Llanosa, ta su dva grada dobra baza za istraživanje La Palme.

Poslastica za one koji vole otkrivati skrivena mjesta koja još uvijek nisu razvikana, i pritom im nije problem zaposliti mišiće, zasigurno je Proìs de Candelaria – mala uvala načičkana morskim špiljama, koje su mještani iskoristili za izgradnju kuća. Nekoć malo selo danas je napušteno, no kuće su i dalje u dobrom stanju. Neke se kuće koriste kao vikendice, druge služe kao skladište. O sićušnom selu gotovo da nema povijesnih dokumenata, ali spominje se još 1588. godine kao mala luka, kada još nisu postojali planinski putevi i ceste na otoku.

Oko Proìs de Candelarije kruže brojne legende jer nije poznato zašto su stanovnici odlučili graditi kuće na tako zabačenom mjestu. Poprilično visoki valovi i snažne struje zbog kojih za burnog vremena nije moguće isploviti, zasigurno nisu bili plus. Neki su smatrali da je selo zapravo bilo dom pirata ili krijumčara, pa se nerijetko naziva i Gusarskim zaljevom.

Da bi se došlo do uvale, treba se spustiti od parkirališta na litici do mora. Prije odlaska na izlet itekako se preporučuje pratiti vremensku prognozu i izbjegavati uvalu za nevremena.

Da biste došli do Prois de Candelarije, valja iz Tijarafea slijediti Calle da Molinu asfaltiranim, strmim i vijugavim putem. Na putu do parkirališta vrijedi posjetiti još jedno zanimljivo mjesto. Cueva de La Virgen špiljska je kapelica u kojoj se nalazi skulptura koju su moreplovci ostavili na tom mjestu nakon što im valovi i vjetrovi nisu dopustili da isplove. Pokušavali su se boriti s valovima, ali su na kraju odustali, a kapelica i dalje dočekuje posjetitelje La Palme. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju