Svi mi koji volimo uživati u životnim radostima, što piće zasigurno jest, znamo ponekad i pretjerati. No čini se kako iz daleke nam Finske stiže prilično dobra vijest - tamošnji znanstvenici objavili su kako su pronašli lijek protiv mamurluka.

Nova studija Sveučilišta u Helsinkiju pokazala je kako bi aminokiselina L- cistein mogla biti ključ za ublažavanje simptoma mamurluka. U studiji je sudjelovalo 19 muškaraca, dobrovoljaca, koji su pili finsko tradicionalno alkoholno piće Koskenorva pomiješano sa sokom od brusnice. Broj pića izračunat je prema njihovoj tjelesnoj težini.

Nakon toga svaki je dobio tabletu, polovica od njih placebo a polovica tabletu čistog L-cisteina, 1200 mg. Oni koji su popili L-cistein imali su značajno manje izražene simptome mamurluka - glavobolju, mučninu i osjećaj anksioznosti.

Izražen mamurluk često je povod za ponovnim pijenjem alkohola idući dan. Znanstvenici vjeruju da bi ova tableta dugoročno mogla smanjiti postotak alkoholizma u zemlji. Studija je objavljena u časopisu zanimljiva imena - Alkohol i alkoholizam.

Nadajmo se kako će tableta biti zbilja od pomoći, jer ne bi bilo loše imati takvog asa u rukavu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju