If je nekadašnji francuski otok-zatvor, koji mnogi i danas nazivaju europskim Alcatrazom. Riječ je o minijaturnom otoku koji se prostire na 0,03 četvorna kilometra u zaljevu koji je od stare luke u Marseilleu udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri kata.

Chateau d'If početkom 16. stoljeća dao je izgraditi francuski kralj Franjo I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda. Zbog utvrđenosti samog otoka, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega If se pokazao idealnim mjestom za zatvor.

Prekrasan pogled na grad po kojemu je francuska himna dobila ime: Marseljeza Putovanja Zločesti dečko Mediterana danas je turistički hit: 9 činjenica o Marseilleu koje ga čine toliko posebnim

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti. Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti. Siromasi su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez danjeg svjetla.

No Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Alexander Dumas spomenuo u svojem poznatom romanu Grof Monte Cristo iz 1844. godine. Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovoga zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen niti jedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Montecristo Putovanja Najtajanstveniji otok Europe koji godišnje smije posjetiti samo tisuću ljudi

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju otoka za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Iz Marseilla se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju