Novo lice Dubaija moglo bi se uskoro početi iscrtavati, ali ne sastavljeno od novih visokih i najviših zgrada, nego – ovaj put zeleno i šumovito. Radi se o projektnom prijedlogu Dubai Mangroves kojim bi se revitaliziralo 72 kilometra obale, ojačalo morsku bioraznolikost Dubaija i preoblikovao njegov obalni krajolik.

Projekt predviđa čak 100 milijuna novozasađenih stabala mangrova, a tvrtka koja stoji iza projekta, URB, poznata je po svojim održivim projektima, poput The Loop – 93 kilometara duge, klimatski kontrolirane, biciklističke i wellness autoceste. Dubai Mangroves još je u fazi istraživanja koje se provodi u šest pilot-zona, a ako "prođe", do 2040. bi Dubai trebao imati ne samo obnovljenu vegetaciju i koraljne grebene, nego i deset tisuća novih radnih mjesta u ekoturizmu.

Dubai Mangroves - 1 Dubai Mangroves - 1 (Foto: URB / INSTARimages / Profimedia)

Plaže će zablistati

Dubai Mangroves sadržavat će niz parkova uz plaže i zajedničke prostore dizajnirane za uživanje u prirodi. Predviđene su i biciklističke staze, staze za trčanje i najrazličitiji sportski sadržaji na plaži. U regeneriranim oblanim područjima nudile bi se vođene šetnje prirodom, a u Mangrove Visitor Hubu, kroz koji bi se lokalna zajednica mogla uključiti u pitanja zaštite okoliša, i u Centru za očuvanje rezervata prirode posjetitelji bi mogli naučiti više o stablima mangrova i zaštiti okoliša.

Zrak čist kao da je 260 tisuća auta manje

U srcu projekta je Botanički muzej koji vodi posjetitelje kroz interaktivne izložbe, ali koji je zamišljen i kao mjesto na kojem se zajednica može uključiti kroz radionice, seminare i razna događanja. Planirana stabla mangrovea oslobodila bi grad od 1,23 milijuna tona CO2 godišnje, što bi se otprilike postiglo uklanjanjem oko 260 tisuća automobila s ulica Dubaija.

Baharash Bagherian, glavni izvršni direktor URB-a, ističe viziju projekta: "Dubai Mangroves dokaz su kako urbana i ekološka inovacija mogu funkcionirati u skladu kao model za gradove diljem svijeta, pokazujući transformativnu moć integriranja ekološkog očuvanja s urbanim rastom. Ipak, ovaj je projekt puno više od obalne regeneracije ili otpornosti; radi se o postavljanju globalnog standarda za to kako gradovi mogu uravnotežiti 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju