Dogen City, japanski plutajući grad, kocept je startupa N-Arc koji služi kao primjer potpuno samoodrživih, pametnih gradova budućnosti koji bi mogli pomoći ljudima u slučaju prirodnih katastrofa.

U gradu promjera četiri kilometara živjelo bi 10 tisuća ljudi, a mogao bi primiti i do 30 tisuća posjetitelja. Kružni oblik grada nije slučajan – dizajniran je tako da izdrži loše vremenske uvjete, uključujući i tsunamije.

Pametni grad osmišljen je tako da svojim stanovnicima omogući naprednu zdravstvenu skrb, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana. Solarne ploče, vjetroturbine, vodovodi koji pročišćavaju i recikliraju otpadnu vodu neke su od inovacija koje će se pobrinuti da grad bude u potpunosti samoodrživ.

U stambenom prstenu Dogena nalazile bi se kuće, kao i parkovi, zelene površine, pogoni za proizvodnju hrane, škole, sportski tereni, bolnice, stadioni, hoteli i uredi. Mreža autonomnih električnih vozila smanjila bi gužve na cesti, kao i zagađenje prirode. Zahvaljujući modularnom dizajnu, Dogen bi mogao i rasti, zajedno s brojem svojih stanovnika.

Još se uvijek ne zna gdje će se nalaziti Dogen, ali u slučaju da se koncept počne pretvarati u stvarnost, brzo ćemo to doznati.

Nebesko oko: Grad koji svi žele posjetiti zbog divovskog "tanjura" za traženje signala života u svemiru FAST - 4 FAST - 3 FAST - 2 +0 FAST - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju