Grad bogate prošlosti, izvrsnog vina i predivne arhitekture nedaleko Pariza, dom je i jedne od najneobičnijih šuma na svijetu. Šuma patuljaste bukve u Reimsu najveća je te vrste. Stoga je Faux de Verzy prava adresa za sve ljubitelje neobičnih biljnih vrsta, ali i onih koji uživaju u prirodi.

Čunovata patuljasta stabala mogu se naći i u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj i drugdje, ali jedino ih u Reimsu ima čak oko 1000! Patuljaste bukve ne mogu narasti više od pet metara visine, ali to nije jedini kuriozitet.

Najzanimljivije od svega su gusto postavljene grane koje stvaraju čudnovate oblike, zbog čega tvore idealnu kulisu za kakav znanstvenofantastični film.

Za razliku od svojih rođakinja uobičajenog rasta, patuljaste bukve žive dugo. U Verzyju uporno slave rođendan za rođendanom - da bi ih do sada nareckale čak 800. Stručnjaci nemaju odgovore na pitanja o tome što je uzrok neobičnim oblicima. Najprije su sumnjali na tlo, no čak i kad se presade, bukve i dalje žive u skladu s neobičnim obilježjima.

Nije stvar niti u drugim karakteristikama okoliša. Najvjerojatnije objašnjenje je u genetskim mutacijama koje izaziva bakterija, ali još uvijek nije pronađen patogeni krivac. U svakom slučaju, ako vas put odvede u Reims, nemojte propustiti posjet čudnovatom fenomenu na koji su Francuzi ponosni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju