Novo luksuzno odmaralište koje će niknuti u Saudijskoj Arabiji Coral Bloom, osmišljeno je tako da se stopi s prirodom, u skladu s ekološkim načelima, ali i epidemiološkim mjerama.

Novi raj za odmor, koji iz zraka djeluje poput kakva divovskog cvijeta osvanut će na otoku Shurayrah u Crvenom moru. 11 pomno dizajniranih hotela i vila bit će suptilno raštrkano na otoku, isprepleteno u šumi mangrova. Drveće kojem ne smeta morska sol od velikog je značaja jer je razgranato korijenje, kao i sedimenti koji se skupljaju između njih, dom mnogobrojnih životinjskih vrsta. To su važna mjesta za mriještenje i odrastanje mnogih vrsta riba i rakova, od kojih će neki kasnije nastanjivati koraljne grebene ili druge ekosustave obalnih voda.

Prilikom projektiranja luksuznog resorta očuvanje šuma mangrova bio je prioritet jer su od iznimne važnosti za obnovu života u moru, a daju i određenu zaštitu od erozije obala. Hoteli neće imati brojne katove nego će djelovati kao da su se ugnijezdili u pijesku, a koristit će se lagani materijali koji nemaju pretjerano štetan utjecaj na okoliš.

Coral Bloom bi ujedno trebalo biti i najveći svjetski „klima uređaj“ koji bi koristio energiju obnovljivih izvora za hlađenje okoliša te se reklamira kao najambiciozniji turistički projekt za regeneraciju okoliša. Osim očuvanja šuma, okoliš će se oblikovati tako da potakne širenje biljnih i životinjskih vrsta.

Prvi gosti očekuju se krajem iduće godine, kada će se otvoriti četiri hotela. Preostali hoteli otvorit će se do 2023. godine, a po završetku 2030. godine projekt će obuhvaćati 50 odmarališta, nudeći do 8000 hotelskih soba i oko 1300 stambenih objekata na 22 otoka, uključujući i luksuzne marine, golfski teren te brojne zabavne sadržaje.

Posebni izgled odmarališta trebao bi kod gostiju izazvati znatiželju otkrivanja otoka, ali i pružiti dovoljno slobode da ne moraju biti u bliskom kontaktu s drugim posjetiteljima, a to će se postići izostavljanjem nepotrebnih zajedničkih prostorija i hodnika.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju