ChatGPT već ostavlja trag u turističkoj industriji, a Expedia je nedavno integrirala AI chatbot u svoju aplikaciju. S portala Euronews odlučili su testirati ChatGPT te su ga zamolili da isplanira ekonomični i ekološki prihvatljiv odmor u Europi. A dobiveni rezultati su sljedeći.

Za početak, ChatGPT je upitan za savjet gdje provesti "održiv" odmor na Starom Kontinentu te se spremno javio s pet različitih destinacija. Danska prijestolnica Kopenhagen izbor je broj jedan, španjolska Costa Brava preporuka je za one koji vole uživati u prirodi, baš kao i portugalski Azori. Predložena je još i Norveška te naposljetku – Amsterdam.

"Amsterdam je vrlo prijateljski nastrojen prema biciklistima i ima odličan sustav javnog prijevoza. Možete posjetiti održive atrakcije kao što su Eco-Supperclub i Farmers Market organske hrane", prilično je jasno naveo ChatGPT.

Amsterdam Amsterdam (Foto: Shutterstock)

Nakon odabira Amsterdama iz Euronewsa su tražili održiv i ekonomičan način za provođenje vremena u Amsterdamu u razdoblju od 26. do 28. svibnja. Dana uputa bila je prilično jasna: "Molimo uključi najodrživiji i najpovoljniji prijevoz, održivi smještaj, održive aktivnosti, obroke ili restorane, uključujući i troškove za sve navedeno."

Najzgodniji način dolaska od Londona do Amsterdama ispala je kombinacija vlaka i trajekta. No problem je što taj način uzima prilično mnogo vremena te biste za njega trebali izdvojiti dugih 11 sati. Što se smještaja tiče, umjetna inteligencija predložila je hostel  Cocomama, u kojem krevet u sobi možete naći za 34 eura, a privatnu sobu od 85 eura. Ipak, problem je što su te cijene ispale u stvarnosti preoptimistične, a realnost je pokazala i da su sve sobe rasprodane taj, ali i brojne vikende unaprijed, tako da tu ChatGPT baš i nije položio ispit.

Kad je riječ o održivim aktivnostima, umjetna inteligencija predložila je ture biciklom, kao i posjete brojnim tržnicama i parkovima. Realno, to su savjeti s kojima se ne može promašiti. Kod restorana je ChatGPT također dao dobre savjete, preporučio je nekoliko veganskih opcija.

9 metara pod vodom: Ovako izgleda najveće parkiralište bicikla u Amsterdamu Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 1 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 3 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 4 +1 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 5
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju