The World Happiness Report Ujedinjenih naroda osmu godinu zaredom bira najsretnije zemlje, odnosno gradove svijeta. U globalnom istraživanju sudjelovalo je 153 zemalja, odnosno 186 gradova, a njihovi stanovnici samostalno su određivali stupanj vlastite sreće.

U izvještaju se analiziraju i prosječna primanja građana, osjećaj slobode, povjerenje u sustav, očekivani životni vijek, društvena potpora i darežljvost. Valja istaknuti da su analize napravljene prije globalne pandemije koronavirusa.

Finska Zanimljivosti 11 razloga zbog kojih su Finci najsretniji narod na svijetu

Treću godinu zaredom na prvom mjestu ljestvice našla se Finska i njegov glavni grad Helsinki, čiji se građani smatraju najsretniijima na svijetu. Slijede ih Danci, Švicarci, Islanđani i Norvežani.

U 10 najsretnijih zemalja tek je jedna zemlja koja ne dolazi s europskog kontinenta – Novi Zeland na 8. mjestu ljestvice. Nizozemci, Šveđani, Austrijanci i stanovnici Luksemburga zaokružuju top 10.

Pitate se koliko sreće osjećaju stanovnici Lijepe Naše? Hrvati se nalaze na 79. mjestu ljestvice najsretnijih zemalja svijeta te su 15 mjesta lošije poziconirani od Srbije i 10 od Bosne i Hercegovine.
Slovenija se nalazi na visokom 33. mjestu, a u gornjem dijelu ljestvice smješteno je i Kosovo na 35. poziciji.

Butan Putovanja Izvor sreće u Butanu zbog kojeg se ljudima u Hrvatskoj diže kosa na glavi

Kada su u pitanju najsretniji gradovi - Zagreb se nalazi na 110. mjestu ove ljestvice. Ljubljana se smjestila na 69. mjestu ljestvice najsretnijih gradova, Beograd je na 74. mjestu, a Sarajevo se našlo na 91. poziciji. Od gradova iz regije od nas je lošije rangirano samo Skoplje, koje se nalazi na 124. mjestu ljestvice.

S druge strane, najnesretniji građani svijeta žive u Afganistanu, Južnom Sudanu, Zimbabveu i Ruandi.

Najsretnije zemlje svijeta u 2020. godini prema World Happiness Reportu:

1. Finska
2. Danska
3. Švicarska
4. Island
5. Norveška
6. Nizozemska
7. Švedska
8. Novi Zeland
9. Austrija
10. Luksemburg


Najsretniji gradovi svijeta u 2020. godini prema World Happiness Reportu:

1. Helsinki, Finska
2. Aarhus, Danska
3. Wellington, Novi Zeland
4. Zurich, Švicarska
5. Kopenhagen, Danska
6. Bergen, Norveška
7. Oslo, Norveška
8. Tel Aviv, Izreal
9. Stockholm, Švedska
10. Brisbane, Australija


Koji su sve parametri korišteni u ovom izvješću te tko je sve radio na World Happieness Reportu, čitajte na njihovim službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju