Putovanja svjetske baštine ili "World Heritage Journeys" nova je platforma UNESCO-a u suradnji s Europskom Unijom i National Geographicom, a cilja na putnike koji su ekološki osvješteni. Platforma uključuje 34 odabrana mjesta Svjetske baštine u 19 EU zemalja.

San Gimignano, Italija San Gimignano, Italija (Foto: Getty Images)

Cilj ove platforme je potaknuti ljude da istraže mjesta koja nisu tipične turističke atrakcije te da iskuse sve što im određena regija može ponuditi, a usto promovira održiva putovanja.

Pokretačima platforme cilj je promijeniti način na koji ljudi putuju. Žele ih potaknuti da ostanu duže na destinaciji, zaista iskuse lokalnu kulturu i istraže okolinu te steknu bolje znanje lokacija Svjetske baštine zahvaljujući čemu će ih više i cijeniti.

World Heritage Journeys podjeljena su na četiri teme: Kraljevska Europa, Antička Europa, Romantična Europa te Podzemna Europa, a platforma daje praktične informacije i alate koji će pomoći putnicima da isplaniraju putovanje.

Uz brojne destinacije u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Belgiji, Austriji, tu su i mjesta u Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, ali i Stari Grad na Hvaru.

Podrum s tokajcem, Mađarska Podrum s tokajcem, Mađarska (Foto: Getty Images)

Iako UNESCO, EU i National Geographic ciljaju na direktan kontakt sa samim putnicima, želja im je da se i pripadnici turističke industrije uključe u akciju; agenti, turističke zjednice i drugi operateri te da i sami razviju i promoviraju autoentični lokalni turizam.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju