Drugo Wine & Music
kušanje vina i delicija, u organizaciji tvrtke Eno expert, održalo se 22. listopada 2016. na terasi caffe bara Finjak u Vlaškoj 78. Unatoč hladnoći okupilo se 200-tinjak vinoljubaca.

Uživanje u vinima pratilo je muziciranje jazzy dueta Small Change, pjevačice Ane Lovrenčić i gitarista Eduarda Jimmyja Matešića, a uz vina vinarija Jokić, Škaulj, Agro Maleš, Masvin, Badel 1862, Stručić, Tošić, Kos, Vineda i Pinkert, gosti su mogli kušati delicije kao što su drniški pršut Agro Maleš, fini sirevi Paške sirane i slavonski suhomesnati proizvodi Matijević.



Tvrtka Eno expert, čiji tim čine Miodrag Hruškar, Krešimir Hren i Jelena Puh Miloš, bavi se vinarskim konzaltingom i edukacijom, a prije nepune tri godine pokrenuli su Eno Expert Akademiju, podijeljenu na Školu za vinoljupce i Specijalizirane programe. Među publikom, najpopularniji je tečaj naziva VinoLjubac, nakon kojeg je polaznicima na raspolaganju nekoliko tečajeva koji su nadogradnja osnovnom tečaju. Više informacija možete naći na www.enoexpert.hr.

Tim Eno experta već planira nova Wine & Music druženja, a u međuvremenu pozivaju zainteresirane vinoljupce da se prijave na Eno Expert Akademiju i prošire svoju vinsku kulturu ili obnove gradivo.

Više o izlagačima:

1. Vinarija Jokić smještena u Lišanama, najveća je vinarija u zadarskoj županiji. Uskoro kreće izgradnja novog podruma kojim će se proširiti kapacitet proizvodnje, ali i ponude kroz salu za degustaciju i prijem turista. Vinarija je orijentirana eko proizvodnji na vlastitim vinogradima bijelih sorti, dok se crne sorte nabavljaju od kooperanata. Proizvode se vrhunska vina Pošip, Maraština i crni Cuvee od sorata Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.

2. Vinarija Škaulj ekološka je vinarija iz Nadina i na tržištu je prisutna već 10 godina. Obiteljski posao proizvodnje vina su upotpunili velikom salom za prijem turista kojih je na zadarskom području sve više. Osim bijelog cuvea, Maraštine, Rosea, crnog cuvea Tomislav, Merlota i Cabernet sauvignona, u ponudi je i Muškat žuti.

3. Masvin vinogradi
nastali su na razminiranom području uz velike napore drobljenja ravnokotarskog kamena. Smještena je u Polači i osnovana kao poljoprivredna zadruga maslina i vino. U Masvinu uzgajaju vinovu lozu, maslinu i smokvu. Nedavno je u sklopu vinskog podruma otvorena sala za prijem turista. Proizvode Maraštinu, Chardonnay, Muškat žuti, Rose, Cuvee od Plavine i Babića, Crljenak, Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon.



4. Vino Tošić smještena je u šibenskom zaleđu u mjestu Tošić. To je mala obiteljska "boutique" vinarija koja se proizvodnjom vina bavi već generacijama. Još od početka 19. stoljeća obitelj Tošić proizvodi kvalitetna vina. Na dalmatinskoj zemlji proizvode vina bijeli Cuvee od Maraštine i Debita, crni Cuvee od Plavine, Lasina, Merlota i Cabernet sauvignona, te Merlot kao zasebnu sortu.

5. Podrum Vineda vinarija je smještena u mjestu Vukosavljevica. Mladi su vlasnici koji imaju jasnu viziju: povećanje proizvodnje vina, podizanje novih nasada vinograda, vraćanje u funkciju trenutno zapuštenih površina te bavljenje ruralnim turizmom, od gastronomske ponude podravskog kraja do uživanja u podravskim kletima kako je to nekada bilo. Proizvode Graševinu, Chardonnay, Frankovku i Cabernet sauvignon.

6. Vina Kos. Obiteljski posao proizvodnje vina zaokružen je prekrasnim imanjem za prijem gostiju u mjestu Hrnjanec. U zelinskom vinogorju obitelj Kos uzgaja Rajnski rizling, Chardonnay, Graševinu, Kerner, Kraljevinu, te Pinot crni od kojeg se proizvodi ružičasti pjenušac Anita.

7. Vina Pinkert danas proizvode Graševinu, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Merlot, kao i „domaće“ Frankovku i Portugizac. Posebno su ponosni na cuvee kojeg pripremaju od crnih sorata. Svoju vinsku priču započeli su još početkom 1900-ih.

8. Badel 1862 okuplja nekoliko vinarija diljem Hrvatske, od Pelješca, Hvara, Benkovca, Istre, pa sve do Nespeša, Križevaca i Daruvara. Badel je najstariji i najveći proizvođač vina i alkoholnih pića u Hrvatskoj.



9. Vinarija Stručić prve nasade vinograda posadila je 2002. Na Wine & Musicu posjetitelji su mogli upoznati obitelj Stručić i njihova vina: Graševinu, Rajnski Rizling, Sauvignon, Chardonnay i cuvee Poštenjak.

10. Agro Maleš
tvrtka koja je smještena u šibenskom zaleđu u malom mjestu Maleši kod Drniša bavi se poljoprivredom već desetljećima. Proizvode poznate drniške pršute, a pokrenuli su i proizvodnju ovčjeg i kravljeg sira. U planu je izgradnja nove vinarije proširenog kapaciteta s degustacijskom salom za prijem turista. U ponudi vina imaju Debit, Maraštinu, Pošip, Plavinu i Cabernet sauvignon.

11. Kulen Matijević tradicionalni domaći baranjski kulen svoju vrhunsku kvalitetu postiže zahvaljujući spoju dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka i posvećenosti visokim standardima procesa proizvodnje. Kulen Matijević potpuno je prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne sadrži konzervanse niti aditive.

12. Paška sirana
zaslužna je za Paški sir, najpoznatiji i najnagrađivaniji hrvatski sir. Osim Paškog, sirana proizvodi mnogo ukusnih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju