Ima nešto što nas ljude fascinira o podzemnom svijetu. Većina nas je u djetinjstvu bila u posjetu zagrebačkom Tehničkom muzeju gdje smo vjerojatno prvi i jedini put imali prilike ući u podzemlje i upoznati se sa životima rudara. Doduše zagrebački je rudnik provizorni i služi kao turistička atrakcija za sve koji nemaju prilike svakodnevno ulaziti u dubine našeg planeta.No, što kada bi rekli da na svijetu postoje rudnici u kojima se nije problem izgubiti i koji su toliko veliki da se u njima nalazi i prave crkve, ne samo imenom već i veličinom? Upravo to je ono što vas očekuje posjećujete li Wieliczku. Ovaj poljski grad smješteni je tik do samog Krakowa, a proslavio ga je rudnik soli koji je još davne 1978. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, a možda je baš sad odlično vrijeme da spojite put do ovog nevjerojatnog kompleksa i Europsko rukometno prvenstvo koje će za nekoliko dana početi u Poljskoj.

Ja sam osobno posjetio ovaj muzej prije dvije godine, i uz malo dvoumljenja pristao sam spustiti se u rudnik. Najveći razlog je taj što su išli svi, 'pa reko idem i ja'. U rudnik se ulazi u grupama od 10 osoba, malim, tijesnim liftom koji izgleda kao da je napravljen za svega troje ljudi. Spustili smo se tako u podzemlje, kada ono veliko iznenađenje. Ovo je iskustvo koje prepričavam zaista svima i za svaku je preporuku.

Od rudnika do atrakcije


Zanimljiva je činjenica kako ovo mjesto nije oduvijek bilo u funkciji turističke atrakcije. Do trenutka kada je čovjek shvatio vrijednost i važnost svih rovova i prostorija unutar rudnika prošlo je zaista puno vremena. Sol iz rudnika se kontinuirano eksploatirala od 13. stoljeća pa sve do 2007. godine kada je rudnik ugasio svoje gospodarske djelatnost proizvodnje soli i okrenuo se turizmu. Nadalje, upravo je tvrtka koja je obavljala djelatnost iskopa tada bila 14. najstarija tvrtka koja je još uvijek djelovala na svijetu.Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km, dok je za javnost otvoreno tek mali dio rudnika, točnije oko 3 i pol kilometra. Sam razgled rudnika traje nekoliko sati, tako da bi bilo gotovo nemoguće posjetiti sve tunele, no kroz ta tri kilometara posjetitelj ima zaista štošta za doživjeti.

Neke od najpoznatijih atrakcija u rudniku su tako brojne crkve, od kojih je najljepša, ujedno i najveća podzemna crkva na svijetu - Crkva sv. Kinge koje su rudari isklesali iz žive kamene soli. Ono što zaista oduševljava je to, da kada iz uskog tunela dolazite do vrata crkve, nemate apsolutno nikakva očekivanja. Uđete u prostor crkve, i od jednom ispred vas se pronađe ogromno prostranstvo, crkva s visećim lusterima od soli, dekoriranim pločicama izrezbarenih od soli i predivnog oltara koji je isto tako isklesan od kamene soli.Jednom kada uđete prvim liftom do početne točke razgleda, spuštate se niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero, a na dubini od 135 metara nalazi se dizalo koje će vas vratiti na površinu.

Također, osim samog rudnika, ispod površine zemlje nalazi se i muzej rudarstva s najvećom kolekcijom originalnih alata i rudarske opreme koja ilustrira razvoj rudarske tehnologije od srednjeg vijeka do modernog doba, zog kojeg se isto tako isplati posjetiti ovu poljsku atrakciju.

Posjetite muzej

Muzej se nalazi na adresi Danilowicz Shaft, 'Wieliczka' Salt Mine, ul. Daniłowicza 10, a ako vam navigacija nudi mogućnost unosa GPS koordinata unesite njih: 49.9831029°N, 20.0556922°E. Cijena ulaza po osobi je oko 18 eura, dok je za djecu do četiri godine ulaz besplatan. U prodaji su i obiteljske ulaznice za do četiri osobe, a cijena takve ulaznice je 52 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju