Sastojci za pekmez od grožđa: 

1 kg bijelog grožđa
2 dl bijelog vina
400 g šećera
2 vanilin šećera
limun
15 g pektina
štapić kore cimeta

Priprema: 

U trendu Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Ghazipur - 3 Otrovni smrad Ne prestaje rasti: Planina smeća koja truje milijune ljudi svake godine naraste za 10 metara

1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i bobe koje nisu posve zdrave. Ostavite ih preko noći u vinu.

2. Sutradan stavite bobe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe kuhačom pa procijedite kroz sito.

3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu oberite žlicom.

4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta dok ne dobijete gustoću sličnu medu.

5. Spremite u sterilizirane staklenke.

Savjet:
Umjesto pektina možete koristiti i vrećicu želina.