Sastojci za pekmez od grožđa:
1 kg bijelog grožđa
2 dl bijelog vina
400 g šećera
2 vanilin šećera
limun
15 g pektina
štapić kore cimeta
Priprema:
1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i bobe koje nisu posve zdrave. Ostavite ih preko noći u vinu.
2. Sutradan stavite bobe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe kuhačom pa procijedite kroz sito.
3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu oberite žlicom.
4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta dok ne dobijete gustoću sličnu medu.
5. Spremite u sterilizirane staklenke.
Savjet: Umjesto pektina možete koristiti i vrećicu želina.