Sastojci za pekmez od grožđa: 

1 kg bijelog grožđa
2 dl bijelog vina
400 g šećera
2 vanilin šećera
limun
15 g pektina
štapić kore cimeta

Priprema: 

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i bobe koje nisu posve zdrave. Ostavite ih preko noći u vinu.

2. Sutradan stavite bobe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe kuhačom pa procijedite kroz sito.

3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu oberite žlicom.

4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta dok ne dobijete gustoću sličnu medu.

5. Spremite u sterilizirane staklenke.

Savjet:
Umjesto pektina možete koristiti i vrećicu želina.