Plinski krater Darvaza
u Turkmenistanu lokalno stanovništvo naziva Vratima pakla. Riječ je o krateru prirodnog plina promjera 69 metara i dubine oko 30 metara koje se djelomično srušilo u podzemnu pećinu.

Znanstvenici su početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća vjerovali da se na ovom području nalaze velika nalazišta nafte. No kada su počeli bušiti, zemlja se otvorila, te je nastao krater iz kojeg je počeo izlaziti metan.

Da bi spriječili širenje opasnog plina i ekološku katastrofu velikih razmjera, geolozi su ga zapalili. Vjerovali su da će gorjeti tek nekoliko dana, no plamti još i danas te prikazuje apokaliptičnu sliku kojem ne mogu odoljeti mnogi turisti iz različitih dijelova svijeta.

Od 2009. godine ovaj je komadić pustinje Karakum posjetilo više od 50.000 posjetitelja. Vrata pakla nalaze se blizu sela Derweze koje je udaljeno od glavnog grada zemlje 260 kilometara, a zbog ograničenih mogućnosti smještaja, većina posjetitelja ovdje dolazi kampirati sa šatorima.

Prvi poznati čovjek koji je kročio u krater bio je istraživač George Kourounis koji je prikupio uzorke mikroorganizama u Vratima pakla 2014. godine, a cijela njegova ekspedicija prikazana je na National Geographicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju