Miracolina (Synsepalum dulcifucum) čudesno je voće iz Sjeverne Afrike koje ima nevjerojatnu moć zavaravanja osjetila. Riječ je o grmovitoj biljci koja može narasti do 6 metara visine, a čiji crveni plodovi mogu transformirati okus hrane.

Točnije, prožvačete li tu bobicu prije nego što pojedete limun, imat ćete osjećaj da zapravo jedete slatkiše. Neobična karakteristika pripisuje se sastojku miraculinu koji se vezuje na osjetilne receptore te kiselu i gorku hranu pretvara u slatke zalogaje.

S druge strane, hrana bogata šećerom postaje još slađa nakon konzumacije miraculina, a slatki učinak traje od pola sata do dva sata.

O tom je voću prvi put pisao istraživač Chevalier des Marchais 1725. godine, koji je tijekom svojeg putovanja po Africi zapazio da lokalna plemena beru bobice s grmlja i žvaču ih prije jela. Pokazalo se da oni stoljećima koriste ovu bobicu kako bi zasladili hranu.

Dosadašnja istraživanja nisu zabilježila štetne učinke miraculina, pa se bobica čini idealnim zaslađivačem za dijabetičare te osobe koje izbjegavaju uzimanje hrane s visokim postotkom šećera iz drugih zdravstvenih razloga.

Budući da čudesno voće nije dostupno u velikom dijelu svijeta, moguće je preko interneta kupiti tablete s tim moćnim sastojkom koji zavarava osjetila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju