U jednom od ljepših vinskih prostora zagrebačkog centra, u wine baru kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, održani su drugi "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom". Ovog puta Tomislav je publici predstavio mlade snage obitelji Perak, to jest Maju i Ivana Peraka.

Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija im je sorta graševina, iznimno pogodna za kutjevačko podneblje je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih, preko vrhunskih, do predikatnih vina.


Prezime Perak nije nepoznato u vinskom svijetu, jer njihov otac, Ivica Perak, ostavio je duboki trag u Kutjevu d.d., gdje je dva desetljeća bio glavni enolog. Krenuvši u samostalnu vinsku avanturu, sasvim je normalno da je u to uključio cijelu obitelj. Tako zadnjih nekoliko godina Perakova vina traže svoj put do potrošača, a tom putu dakako pomažu brojne nagrade na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima.


Kroz razgovore tijekom večeri čulo se, tako, da su se u zadnjih godinu dana maksimalno uključili u posao i Maja i Ivan; i to se vidi - posebno u dijelu marketinga, kojeg je preuzela Maja uz majčinu podršku. Više pažnje su posvetili vinskim festivalima, promocijama i to je dalo rezultate, a vina imaju novu, atraktivnu etiketu, čiji je autor Mario Hlača. Od Ivana se tek očekuje puno; naime, on bi jednog dana trebao naslijediti oca u podrumu, a održati razinu Ivice Peraka neće biti lako.


Treba svakako napomenuti da su, uz pomoć novaca iz EU fondova, krenuli u uređenje smještajnih kapaciteta u centru Kutjeva gdje će biti, za sada, 12 ležajeva. U isto vrijeme, očekuju se i sredstva iz "vinske omotnice" pa će se krenuti i u izgradnju novog vinskog podruma u sklopu kojeg će, naravno, biti i nova kušaonica. Shvatili su u obitelji Perak da će vinski turizam biti itekako bitan segment svakog hrvatskog vinara.


"Vinski razgovori" su, već uobičajeno, tekli relativno brzo i dinamično; Tomislav je i goste i publiku vrlo vješto vodio kroz vinske teme i saznanja o vinariji Perak, ne dopuštajući da se ode preduboko u neku temu, ali niti da ijedna tema ostane nedorečena. Kako Tomislav vješto u razgovore uključi prisutnu publiku, događa se to da publika saznaje puno o vinarima, ali i vinari čuju puno mišljenja o svom radu. Pričalo se tako o vinskim marketingu, cijenama vina, ali najviše naravno o samim vinima koja su kušali.


Kušalo se ukupno sedam vina: Sauvignon 2017. i 2018., Chardonnay, Graševina Mitrovac 2017. i 2018., Muškat žuti i Merlot.


Većem dijelu publike se posebno svidio Chardonnay koji je pravo iznenađenje. Na dobre graševine iz Kutjeva smo već navikli pa tako ni Perakova Graševina Mitrovac nije iznenađenje svojom kvalitetom. Međutim, dijelu publike se posebno svidio Muškat žuti, što je vrlo pozitivno, jer je to nova etiketa u Perakovoj vinskoj paleti, a proizveden je baš na Majino inzistiranje. Prema reakcijama dijela publike, zvijezda večeri ipak je bio Merlot. Dakle, vinarija Perak ima ponešto za svačiji vinski ukus. Vina Perak odlično su se sljubila s platama sira i pršuta iz privlačne ponude zalogaja koje nudi Procaffe.


Nakon Vinskih razgovora, uz vina Perak održao se tradicionalni Procaffe After Work Party četvrtkom, a neka od spomenutih vina možete još i u idućim danima kušati u kavani Procaffe po povoljnim cijenama.


Više o vinima vinarije Perak potražite na njihovoj web stranici: www.perak.hr.


Sljedeći Vinski razgovori održat će se 7.3. 2019., kada u goste dolazi Agrolaguna s nekoliko premijera - vinima koja još nisu na tržištu. Dakle, bit će vrlo zanimljivo. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju