Američki web portal Wine Enthusiast iz New Yorka predviđa da će se u 2015. ljubitelji vina ove godine istraživati manje poznate, ali prekrasne svjetske destinacije.

Enogastronomski zaljubljenici tako umjesto ispijanja australskog shiraza preporučuju posjet novozelandskom zaljevu Hawke's gdje se rade odlična vina od sorti bliskih bordeauxu i syrahu.

Umjesto Toskane isti savjetuju posjet sjeverozapadnoj talijanskoj regiji Piedmont koja se ponosi vinima rađenima od sorti Nebbiolo, Barbera i Dolcetto, ali i vinima Chanin blanc te Cabernet Franc iz središnjih francuskih regija Anjou i Touraine.


Na ljestvici idealnih vinskih odredišta našla se i Hrvatska, točnije Istra, o kojima američka stranica ima samo riječi pohvale. Specifičan položaj Istre, prirodne ljepote, njena povijest i arhitektura tvore uzbudljiv spoj atrakcija koje vrijedi posjetiti.

Za najbolji enogastronomski doživljaj web portal savjetuje restoran Wine Vault u sklopu rovinjskog hotela Monte Mulini, pulsku La Cuxinu, kao i restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera u Šišanu.

Prema mišljenu Wine Enthusiasta domaća vina najbolje je isprobati u kušaonicama znanih vinara Geržinića, Matoševića, Trapana i Kozlovića. Osobito ih je oduševio momjanski muškat Marina Markežića koji odležava u amforama od terakote, a ispija u vrtu lavande u Kaboli.

Top 10 vinskih destinacija prema mišljenju Wine Enthusiasta pronađite na njihovim internetskim stranicama.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju